"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Látogatóközpont nyílt a pécsi biomassza erőműben

Látogatóközpont nyílt a pécsi biomassza erőműben

Igazi 21. századi információs élményt nyújtó lakossági ismeretterjesztő központot hozott létre a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpower Pécsett a biomassza tüzelésű erőmű területén

A helyi vállalkozók bevonásával épült, közel 150 négyzetméteres komplexum a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemeket alkalmaz, így mutatja be a pécsi erőmű fejlődésének történetét, tüzelőanyagát és világszínvonalú, biomasszát felhasználó technológiáját a nagyközönség számára. A központ a laikus érdeklődők mellett külön az egyes korcsoportok számára összeállított programokkal várja az általános és középiskolás csoportokat, illetve a felsőfokú oktatásban résztvevőket.

A Pannonpower pécsi biomassza tüzelésű erőműve Európa legnagyobb tisztán megújuló alapú kogenerációs – kapcsoltan hőt és villamos áramot előállító – távhőtermelő erőműve, amelyet „piacfejlesztés” kategóriában Európa legjobbjának választott a COGEN Europe – a kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete. Ezekre a „leg”-ekre építve a Veolia Energia Magyarország egy információs ismeretterjesztő látogatóközpontot létesített az erőmű területén, hogy bemutassa a világszínvonalú új technológiát. 

„Egyedülálló know-how-val rendelkezünk a megújuló energiaforrások, és főleg a biomassza hasznosítása terén, amit érdemes bemutatnunk a fiatal generáció tagjainak és az érdeklődőknek. Helyi energiatermelőként fontos feladatunknak tekintjük, hogy ne csak fő tevékenységünkkel, az energiatermeléssel, hanem a kapcsolódó oktatással, ismeretterjesztéssel is részévé váljunk a közösségnek. A látogatóközpont erre kiváló lehetőséget biztosít” – hangsúlyozta Péterffy Attila, a magyarországi Veolia energia üzletágának vezetője, aki szerint a látogatóközpont olyan „ipari-turisztikai” látnivaló, amelynek megtekintése különleges élményt nyújthat majd a Pécsre látogatóknak.

A látogatóközpont a "négy T" köré építve mutatja be a pécsi erőművet és a biomassza hasznosításának lehetőségeit: a bő egyórás program során a résztvevők megismerhetik a pécsi erőmű történetét, tüzelőanyagát, technológiáját és termékeit. 

„A program célja, hogy a látogatók teljes képet kapjanak Magyarország első zöld kogenerációs erőművének működéséről. Megismerjék a pécsi energiatermelés múltját, jelenét és jövőbeni lehetőségeit, miközben a megújuló energiaforrások szerepéről is bővebb információhoz jutnak” – emelte ki Marton Ferenc, a Pannonpower kommunikációs vezetője, a program felelőse.

A központ tervezése során kiemelt szempont volt, hogy a komplexum minden korosztály számára érdekes és feldolgozható információkkal és élménnyel szolgáljon. „A látogatóközpontban olyan informatikai rendszert építettünk ki, amellyel az információk a látogatói csoportoknak megfelelően változtathatók. Mind az általános- mind a középiskolásokhoz saját nyelvükön szólunk majd, és a felnőtt látogatók számára is hasznos információkat szeretnénk átadni. A program a későbbiekben angol nyelven is elérhető lesz” – mondta Marton Ferenc, és hozzátette, hogy éppen a fentiek miatt a látogatóközpont ideális terepe lehet rendhagyó környezetismeret vagy fizika tanóráknak.

A látogatóközpont különálló épületben kapott helyet, így azok a kisgyerekek is megismerkedhetnek egy biomassza erőmű működésével, akik az életkoruknál fogva nem léphetnének az erőmű területére. Így tehát a 14 éven aluliak is megtudhatják, miként lesz a mezőgazdasági melléktermékből vagy a faaprítékból áram és hő, miközben megtapinthatják a tüzelőanyagokat, és szemügyre vehetik a berendezésekről készített maketteket és modelleket. „A látogatóközpont működésével párhuzamosan, előre egyeztetett, szervezett keretek között természetesen az erőmű egyes részeinek bejárására továbbra is lehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek, akár a látogatóközpontban tett látogatás kiegészítő programjaként” – mondta Marton Ferenc.

Forrás: energiainfo.hu

Fotók: MTI, Sóki Tamás

Hírszerkesztő: Nagy László