"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Madárerdő tanösvényt avattak Zalaegerszegen

Madárerdő tanösvényt avattak Zalaegerszegen

Az Azáleás Fesztivál keretében Zalaegerszeg-Alsóerdőn Madárerdő tanösvényt adott át Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere.

Steyer Edina közönségkapcsolati munkatárs bevezetője után Horváthné Csőre Ildikó Klein Zoltán: Természetbarát című versét szavalta el s ez megadta a kellő hangulatot az ünnepséghez.

Rosta Gyula elmondta, hogy az idén ez már a második tanösvény, amit a Zalaerdő épített. Tavasszal Nagykanizsán avattak fel hasonlót, nagy sikerrel. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentős költséggel létrehozott közjóléti berendezéseket védjük meg. Megjegyezte, hogy a mai napon is tapasztalta, sokan nem a rendeltetésüknek megfelelően használják a parkerdő berendezéseit. Az idős tölgyerdőben hangulatosan kanyargó, 1200 méter hosszú, 3 millió forintból megvalósított pályán 11 nagyméretű, színes információs táblát helyeztek el, melyekről felismerhetők a hazai és átvonuló madarak.

A Madárerdő tanösvény célja, hogy az érdeklődő látogatók jobban megismerjék az erdőhöz kötődő gyakoribb madárfajokat, hiszen csak azt lehet igazán védeni, szeretni melyet ismerünk. Egy nagyméretű madáretetőt és különböző nagyságú faodúkat is kihelyeztek tájékoztató táblákkal. A tanösvény alkalmas családi és iskolai kirándulásra is, hiszen szép környezetben lehet ismereteket szerezni és felüdülni is egyben.

Ezután Horváth Zoltán erdész vezetésével végigjárták a vendégek a tanösvényt. A Zalaerdő Zrt. szakmai programja keretében Pintér Csaba erdészetigazgató és Világhy András erdészetigazgató helyettes vezetésével ismeretterjesztő kirándulást, túrát szerveztek az érdeklődőknek a parkerdő területén. Bemutatták a Zalaegerszegi Erdészet gazdálkodását, a különböző korú erdőállományokat, a közelmúltban keletkezett jelentős viharkárt, a fiatal erdősítéseket, az elszáradt lucosokat.

Külön kiemelték a klímaváltozás hatását és a szálaló erdő lehetőségeit. Látványos volt a bemutatón a magról kelt fiatal tölgy csemeték sűrű foltjának bemutatása, a 100 éves fák mellett. Az erdészet sokrétű felelősségteljes munkájáról kaptak ízelítőt a túrázók.  Az előző napon kilenc iskolás csoportot vezettek végig e túrán.

A szakmai program Szakács László az Azáleás-völgy rejtelmei címmel tartott vetített képes előadásával folytatódott. A szerző bemutatta a völgy 41 éves történetét, szépségét, értékeit igen sok fotóval illusztrálva.

Az Azáleás fesztiválon keveredett az erdész szakmai program a gyermeknappal és a zajos vásári forgataggal. Tanulságként elmondható, hogy a lakósság megnyerése az erdők szeretetére a szervezőktől igen sok, fáradságos, összehangolt munkát kíván.

További képeket az átadásról a Híralbumok galériában tekinthet meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

Szerző: Szakács László

Fotók: Szakács László

Hírszerkesztő: Nagy László