"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Magasból láthatók az erdők

Magasból láthatók az erdők

Bár nyáron már sokan fellépcsőztek a tájban gyönyörködni a tiszakécskei, a petőfiszállási, a tiszaugi és a kecskeméti toronyba (ezek már májusban elkészültek), hivatalos átadásukat tegnap tartották. A négy említett helyszínen magán erdőgazdálkodók – Kiskunsági Erdő-Gazda Kft. és Olé István egyéni vállalkozó – összefogásával épültek fel a tornyok.

Pályázat keretében országosan több tucat, a megyében pedig összesen tizenegy hasonló kilátót húztak fel, máshol tanösvényeket, tornapályákat, pihenőhelyeket létesítettek. A pályázati kiírás egyik feltétele az volt, hogy erdőterületen valósuljon meg a beruházás. Tájékoztató táblák különféle erdészeti érdekességekre is felhívják a lépcsőzők figyelmét.

Tiszaugon Vinczellér Zsolt tervei alapján a Holt-Tisza kanyarulatának „belső ívén” emeltek 17 méter magas tornyot, a 25 tonnányi akác, éger és bükk faszerkezetet 3500 csavar tartja össze. Hasonló torony magasodik Tiszakécskén a termálfürdőtől légvonalban 600 méterre, Petőfiszálláson a pálosszentkúti Mária-kegyhely közelében, míg Kecskeméten Matkón. Noha pár kilátó – így a tiszaugi is – magánterületen áll, ennek ellenére valamennyi térítésmentesen és szabadon látogatható.

Dr. Gácsi Zsolt erdőmérnök, a Kiskunsági Erdő-Gazda Kft. ügyvezető igazgatója a Petőfi Népének elmondta: tapasztalata szerint gyorsan népszerűek lettek a tornyok a kirándulók, sőt az amatőr csillagászok között is. Kiemelte, hogy a tiszaugi és a petőfiszállási önkormányzat különösen jól fogadta a kilátót, a község vállalta, hogy rendben tartja a környezetét. Tiszakécskén ellenben vandálok megrongálták a táblákat, és közel száz csavart elloptak a már kész toronyból.

Forrás: baon.hu

Szerző: Hraskó István

Fotók: baon.hu

Hírszerkesztő: Nagy László