2018. 06. 18. Ma Arnold, Levente, Doloróza névnapja van. Pontos idő: 02:05
Ágazati, szakmai hírek

Maguk alatt vágták a fát, de győztek | 2018-06-07

Az Ipoly Erdő Zrt. királyréti erdészetének szakemberbrigádja nyerte a STIHL Országos Fakitermelő verseny keszegi fordulóját

A házigazda Ipoly Erdő Zrt. királyréti erdészetének szakemberbrigádja nyerte az országos fakitermelő bajnokság regionális versenyét Keszegen.

A tikkasztó hőségben sokan a hűvösben kerestek menedéket, de ezt bizony nem tehették meg a narancssárga felsőben feszítő versenyzők, a nap főszereplői. Ők a csapatok számára kijelölt területen birkóztak a különböző feladatokkal. Mi éppen a kézifűrészes mutatványra érkeztünk meg a helyszínre. Az egyik társaság minden tagja teljes energiával vetette bele magát a „küzdelembe”. Ketten a tényleges fűrészelést végezték, a többiek csatakiáltásokkal igyekeztek őket gyorsabb munkára ösztökélni. A „hó-rukk” mellett azért gyakran előfordult a „ne totojázz, ez lassú” és a „sebesebben, fiam, sebesebben” serkentő szöveg is.

Nemsokára e mozdulatok versenyváltozatát is megtekinthettük, méghozzá a színpadon. Bakó András és Bakó Norbert, a honi timbersport avatott mesterei tartottak bemutatót. Előbb gondosan elemezték mindazokat a kellékeket, amelyeket az esetleges balesetek kivédésére kell viselniük. Aztán előkerült egy motoros láncfűrész és az érsekvadkerti testvérpár előadta, miként is lehet tökéletesen levágni egy fahasábszeletet. Utána András szó szerint maga alatt is vágta a fát: a jókora fejszével hajszálpontos csapásokat mért a hasábra, és kisvártatva az ék mentén az ketté is vált. A rendezvényen kézműves és gasztronómiai sarok is várta vendégeit.

A röpke ebéd és a Toldi erősember-bemutató után folytatták a versengést, több összetett feladattal, amelyben a hasítás-vágás, a fűrészelés mellett villámsebesen végzett gallyazás is szerepelt. Végül a győzelmet az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészete nyerte meg, megelőzve a kemenceieket és a Budapesti Erdőgazdaság csapatát. Hasonlóképpen bejutott az országos döntőbe a Szilágyi Csapat, a váci erdészet Csiri Team nevű brigádja, illetve az Isaszegi Favágók gárdája.

Maguk alatt vágták a fát, de győztek
Forrás: nool.hu
Fotók: nool.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Dr. Király Pál búcsúztatása

Dr. Király Pál búcsúztatása | 2018-06-06

Gödöllőn helyezik nyugalomra Egyesületünk tiszteletbeli tagját


Elhunyt dr. Király Pál

Elhunyt dr. Király Pál | 2018-06-05

Gyászhír


Családi napot tartott az OEE Szombathelyi Csoportja - videó!

Családi napot tartott az OEE Szombathelyi Csoportja - videó! | 2018-06-04

Tíz éve szervezik a rendezvénytAz erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője | 2018-06-13

Szakmai napot tartott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.


A Dráva-sík katedrálisai

A Dráva-sík katedrálisai | 2018-06-12

Interaktív erdészeti túra Szentegáton
Imperial22 futárszolgálat