"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az államfő a Magyar Érdemrend középkeresztjét adományozta Mátyás Csabának

Az államfő a Magyar Érdemrend középkeresztjét adományozta Mátyás Csabának

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének előterjesztésére az állami ünnep alkalmából tudósok, kutatók – köztük akadémikusok és az MTA doktorai –  vehettek át állami kitüntetést az Akadémia Székházában. A Magyarország köztársasági elnöke által adományozott elismeréseket Pálinkás József adta át a díjazottaknak.Pálinkás József

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nemzeti és állami ünnepeink üzenetét értelmezve rámutatott, hogy augusztus 20. „egy közösségért, egy nemzetért való tenni akarás ünnepe".

 „Közös történelmünket sokan írták. Egy-egy ünnep alkalmával a kitüntetésekkel azokat ismerik el, akik a legtöbbet tették közös történelmünkért, közös értékeink gyarapítása érdekében. A Magyar Tudományos Akadémia a díjakkal a legkiválóbb kutatóknak a hazai tudomány eredményeihez való hozzájárulását köszöni meg. Olyanokat ismertünk el, akik világra szóló eredményeket értek el, gazdagították az emberiség közös tudását" – méltatta a kitüntetetteket Pálinkás József. Hozzátette: Tudományos eredményeink, kulturális értékeink, sportsikereink gyarapítják Magyarország jó hírét a világban. „Nemzetközi hírnevünket öregbítették a tudósok korábbi nemzedékei, de a mai kutatói generációk munkája is hozzájárul ahhoz, hogy az elkövetkező évtizedekben, évszázadokban köztudott legyen Magyarországról: itt olyan emberek éltek és alkottak, akik hozzájárultak az emberiség közös tudásához" – hangsúlyozta Pálinkás József.

 „Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen megérhettem, hogy eredményeimre nemzetközi szinten is felfigyeltek, ma pedig már kutatási alapul szolgálnak. Dr. Mátyás CsabaEvolúcióökológiai kutatásaim, az erdőtakarók genetikai alapú nyomon követése hozzájárulhat a jövő aggasztó kérdéseinek megoldásához, hogy unokáink élhető környezetben nőhessenek föl" – nyilatkozta az mta.hu-nak Mátyás Csaba, az MTA rendes tagja, a Nyugat-magyarországi Egyetem egyetemi tanára, akinek a genetikai sokféleség megőrzése és a klímaváltozásra való felkészülés terén kifejtett tevékenységéért, iskolateremtő munkásságáért az államfő a Magyar Érdemrend középkeresztjét adományozta.

Forrás: www.mta.hu

Hírszerkesztő: Pintér Eszter