"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az Ipoly Erdő Zrt. segítségével megújult a "Magyar feltámadás barlang"

Az Ipoly Erdő Zrt. segítségével megújult a "Magyar feltámadás barlang"

salgotarjan atadasTöbb évtized után újra látható a salgótarjáni „Magyar feltámadás barlang” a Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Ipoly Erdő Zrt. által közös erővel megvalósított rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően.

A felújítás utáni felszentelési ünnepséget 2014. augusztus 15-én tartották meg. A felszentelési liturgiát Dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke és Varga András esperes-főplébános, az avató beszédet pedig Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere tartotta. Az ünnepi műsorban Lengyel Judit, a Salgótarjáni Vonósnégyes, valamint a Zenthe Ferenc Színház művészei működtek közre.

salgotarjan atadasA jelenlévők közösen elénekelték a „Boldogasszony Anyánk” régi magyar himnuszt, az ünnepség végén pedig virágokat helyeztek el és mécseseket gyújtottak a barlang tövében.

A Salgótarján belvárosa fölé magasodó Szent Imre-hegyen álló Kálvária építését 1928 tavaszán helyi önkéntesek, cserkészek, leventék, katonák segítségével kezdték meg, a költségeket a város módosabb polgárai, tisztviselők és iparosok állták.

A dróthálóval lezárt, sziluettjében a Nagy-Magyarországot formázó barlangban a magyar nemzeti legendárium egyik legjelentősebb mozzanata volt látható; amikor István király felajánlja a koronát Szűz Máriának. A mű túlélte ugyan a II. világháborút, de a Bóna Kovács Károly és Obrincsák Ernő építész 1931-ben készült alkotását a szocializmusban tönkretették: a benne lévő szobrokat összetörték, a barlangot pedig befalazták. 

Az elmúlt években megindult a helyreállítás: először egy országzászlót állítottak a Szent Imre-hegyen, tavaly pedig megújultak a stációk domborművei is, most pedig befejeződött a teljes körű felújítás. A felújítás során Salgótarján önkormányzata a barlanghoz felvezető lépcsősort és annak világítását, illetve a térburkolatokat, míg az Ipoly Erdő Zrt. a kezelésében lévő területen található, alkotói jogvédelem alatt álló barlang és a benne elhelyezett szobrok felújítását végezte, 10 millió forint ráfordítással.


Forrás: Ipoly Erdő Zrt.