2018. 03. 17. Ma Gertrúd, Patrik névnapja van. Pontos idő: 17:22
Ágazati, szakmai hírek

Zöldbe borult a Szabadság tér - képgalériával! | 2017-09-08

Megnyílt a II. Erdővarázs Családi Nap

Budapest szívében, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ünnepélyes megnyitója és Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódás népszerűsítéséért felelős kormánybiztos köszöntője után, több száz iskolás gyermek élénk nyüzsgése közepette kezdődött meg a II. Erdővarázs Családi Nap, ahol az állami erdőgazdaságok két napon keresztül a vadregényes magyar erdők értékeit és az erdészek izgalmas munkáját mutatják be. A rendezvény látogatása, illetve a kiegészítő programokon és a koncerteken való részvétel ingyenes!

A tavaly nagy sikerrel zárult, a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében megvalósuló Erdővarázs Családi Nap után az állami erdőgazdaságok idén másodszorra is kiköltöznek a budapesti Szabadság térre, hogy a tavalyinál is több, immár 15 tematikus sátorban mutassák be a hazai erdők titkait és a magyar erdészek mindennapi munkájának sokféle vetületét.

Magyarországon több évszázados hagyományra tekint vissza a fenntartható erdőgazdálkodás, amelynek eredményeként az első világháborút követő 10 százalékról mára a 20 százalékot is meghaladó arányúra nőtt hazánkban az erdővel borított területek nagysága.

A II. Erdővarázs Családi napon a természetvédelem, az ökoturizmus, a hazai erdők különleges és egyedi növény- és állatvilága, az erdészek rendkívüli munkája, az erdei vasutak, az erdészeti erdei iskolák, az erdei éléskamra, és többek között az idén újraindult Erdei Vándortábor program is mind-mind interaktívan, testközelből ismerhető meg.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitó beszédében kiemelte: „Az állami erdőgazdaságok 2010 óta 14,5 milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre. Azt is kihangsúlyozta,hogy Magyarország területének mintegy 20%-a erdővel borított, hazánk erdőterülete meghaladja a 2 millió hektárt, amelynek közel 60 %-a állami tulajdonban van. Az állami erdők Magyarország természeti értékeinek jelentős és meghatározó részét adják, ezért is tartoznak a leglátogatottabb hazai turisztikai célpontok közé. Az állami erdészeti társaságok felismerték azt a fontos tényt, hogy a társadalomnak nagy szüksége van az erdőben eltöltött időre. Ezek az erdőgazdaságok jelentős társadalmi szerepvállalás mellett komoly anyagi ráfordítást igénylő közérdekű feladatokat, valamint közjóléti szolgáltatásokat is ellátnak, például természetvédelmi, erdővagyon őrzési, telepítési, génmegőrzési, fenntartható vadgazdálkodási, természeti kárkezelési, műemlékvédelmi tevékenységeket és társadalmi szerepvállalást erősítő törekvéseket.”

A növekvő turisztikai és szabadidős tevékenységek igényeinek kielégítése érdekében az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre. A miniszter hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztériumban kiemelt feladatként kezelik az erdőgazdaságok működtetését, a 22 állami erdőgazdaság a vidék meghatározó foglalkoztatóiként összesen mintegy 5600 fő állandó munkavállalót foglalkoztat, valamint az országos közfoglalkoztatási program keretében további 6700 főnek adnak munkát.

A sokszínű ismeretterjesztő programok, interaktív bemutatók és foglalkozások mellett a kétnapos rendezvényen a tavalyinál gazdagabb koncertkínálat várja a látogatókat: pénteken a Budapest Bárból és a Specko Jednóból is ismert Rutkai Bori saját zenekarával, a Rutkai Bori Bandával érkezik, valamint a szájharmonika virtuóz Ferenczi György az Első Pesti Rackákkal ad lendületes koncertet, míg szombat este a Góbé zenekar is fellép.

A gyermekeket ezen túl még a Csörömpölők és a Kiskalász zenekar koncertjei, a Budakeszi Vadaspark exkluzív Állatijó Bemutatója, valamint utca- és bábszínház is várja.

A 15 tematikus sátor kínálatáról és a további programokról a 2017. szeptember 8-9-én megrendezett II. Erdővarázs Családi Nap honlapján, valamint az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Fazekas Sándor miniszter állami erdőgazdaságok kiállítói standjait megtekintő bejárásáról és a rendezvényről további fényképeket a Híralbumok képgalériában böngészhet a szövegkapcsolóra kattintva!

Zöldbe borult a Szabadság tér - képgalériával!
Forrás: FM Sajtóiroda
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Megkezdődött a “Fedezd fel az örökséged! – 2018” erdőismereti vetélkedő

Megkezdődött a “Fedezd fel az örökséged! – 2018” erdőismereti vetélkedő | 2018-03-07

159 diákcsapat szállt ringbe az első helyért


Muzsikál az Erdő 2018-ban is!

Muzsikál az Erdő 2018-ban is! | 2018-03-07

A rendezvénysorozat 15. évadának programajánlata


Erdész adomány a kárpátaljai ferences misszió részére

Erdész adomány a kárpátaljai ferences misszió részére | 2018-03-04

A Budai Ferences Rendházban járt az OEE elnöke


Erdész kollégákat tüntettek ki a nemzeti ünnep alkalmából

Erdész kollégákat tüntettek ki a nemzeti ünnep alkalmából | 2018-03-14

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása


A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében

A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében | 2018-03-14

Adófizetési kötelezettségek


142 nyertes pályázó, 4 Mrd forint támogatás erdészeti gépbeszerzésre

142 nyertes pályázó, 4 Mrd forint támogatás erdészeti gépbeszerzésre | 2018-03-14

Összesen hatmilliárd forint vidékfejlesztési forrás odaítéléséről döntöttek
Imperial22 futárszolgálat