"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Mátrafüreden rendezték meg a hétvégén az Országos Kisvasutak Napját

Mátrafüreden rendezték meg a hétvégén az Országos Kisvasutak Napját

Az EGERERDŐ Zrt. idén is megrendezte mátrai nyílt napját, rendhagyó módon a Magyar Turizmus Zrt. Országos Kisvasutak Napja vándorprogramjával közösen.

9 óra 45 perckor gördült be az első vasúti szerelvény, majd személyautókkal és buszokkal érkező gyermekcsoportokkal és családokkal hamar megtelt a Mátrafüredi park. A 10 óra után kezdőd megnyitó ünnepségen Dr. Jung László, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója beszélt a jelenlévőknek az elmúlt évek fejlesztéseiről, a Mátravasút megújulásáról, és az EGERERDŐ Zrt. közjóléti fejlesztéseiről.

Megköszönte a Zalaerdő Zrt. támogatását, Rosta Gyula vezérigazgatónak, aki személyesen is jelen volt Mátrafüreden. Ugron Ákos a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára személyesen tisztelte meg a jelenlévőket és méltatta az állami erdőgazdaságok, köztük az EGERERDŐ Zrt. közjóléti fejlesztések terén elért sikereit.

Horváth László a terület országgyűlési képviselője és Bozsik István, Gyöngyös város alpolgármestere szintén köszöntötték a szépszámú gyermeksereget és szüleiket, tanáraikat. A megnyitó után vendégeink közösen elültették a parkban a 2014-es Év Fájának választott mezei juhar egy csemetéjét, majd Rosta Gyula vezérigazgatóval együtt átadták a megújult Mátrafüredi Állomás megállóépületét.

A Mátravasút járatai egész nap telt kocsikkal közlekedtek, mindkét felújított állomást és a renovált gördülőállományt az utazóközönség számára bemutatva. Mátrafüreden a parkban 11 állomáson vezették be erdész szakembereink az erdőgazdálkodás rejtelmeibe a kicsiket és nagyokat egyaránt. Megtudhatták vendégeink, hogy Magyarországon az erdő területe törvényi keretek között közel 100 éve folyamatosan gyarapodik, hogy az átlag magyar állampolgár évente 1 m3 fát használ el és sok egyéb fontos információt az erdőről, az erdészek munkájáról. Bemutatkozott hazánk több erdei kisvasútja és turisztikai látványossága. Délben Gyöngyi gőzös örökbefogadási ceremóniáján vehettek részt a látogatók, megcsodálhatták az idős gőzöst új pompájában. A gyerekek nagy örömére a színpadtól távol álló mozdony az örökbefogadóknak háromszoros füttyel köszönte meg támogatásukat!

Akik nem tudtak Mátrafüreden részt venni a Nyílt Napon, azok se keseredjenek el, október 2-án csütörtökön Egerben, az Érsekkertben újra Erdészeti Nyílt Nap!

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

Fotók: EGERERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László