"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Önerős beruházási fejlesztések a Mátraparkettnél

Önerős beruházási fejlesztések a Mátraparkettnél

Az Egererdő Zrt. faipari üzeme, a Mátraparkett 1969 óta több évtizedes tapasztalata és munkássága alapján mára Magyarország egyik elismert parkettagyártója. Termékpalettáját a hazai és nemzetközi trendeknek megfelelően folyamatosan fejleszti.

2016 októberében új technológiai rész került kialakításra ki, amelynek segítségével a svéd padló alapanyagának előkészítési technológiája megújult. Az új gyártástechnológiai rend egyszerre jelentette a központi porelszívás átalakítását, nagyobb, több fejes gyalugép és egy vadonatúj fejlesztésű PAR-FILLER felületjavító és felületkitöltő gép vásárlását. Ezt a berendezést 2014 óta gyártják Belgiumban és ez a belga cég 11. üzembe helyezett gépe a világon.

Ezen átalakítások és beruházások következtében javult az üzemen belüli logisztika, megszűnt a korábban szűk kapacitás és felgyorsult az alapanyag előkészítés folyamata. Már most észrevehető, hogy az új rendszernek köszönhetően az üzem jelentős munkaerő megtakarítást ért el, a kibocsájtott termékek minősége javult. A felhasználásra kerülő javítóanyag környezetbarát és költséghatékony.

Az üzem egy másik része is megújulhatott, hiszen az összes hőenergiát biztosító kazánház is korszerűsítésre került. Bár a MÁTRAPARKETT a kezdetektől fogva megújuló energiaforrásokat használt, hulladék fákat és erdei aprítékot, de a hatékonyság emeléséhez automatizálásra volt szükség. A meglévő kazánházban modern vezérléstechnika került beépítésre. Így kevesebb elektromos energiát használ a cég, kevesebb fűtőanyagra van szüksége, valamint a korábbi négy kazánfűtő helyett egy fővel és távfelügyelettel is vezérelhető a rendszer. A kazánház gépészeti felújítását a BIOLINE Kft. végezte.

A két beruházás önerőből valósult meg, összértéke eléri a kb. 130 millió forintot. Az ünnepélyes átadásra 2016. december 2-án, pénteken került sor a MÁTRAPARKETTgyöngyösi telephelyén.

Forrás: Egererdő Zrt.

Fotók: Egererdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László