"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújul az Akadémia kertje Pécsett

Megújul az Akadémia kertje Pécsett

Az elmúlt évek időjárása nem kímélte a város egyik ékességét, a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottság Székházának kertjét sem. Sok évtizedes cédrusok, ciprusok, fenyők estek az aszály áldozatául. Sok kiszáradt, beteg fa szomorú látványa fogadta a kapun belépőket.

A kert rendezését, megújítását az elmúlt évben megalakult Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottság vállalta magára. A kivitelezés kényes feladatát a Mecsekerdő Zrt. szakembereire bízták.

A munka a növények állapotának felmérésével indult, melynek során korszerű eljárást, akusztikus tomográfiát is igénybe vettek a törzsek nem látható belső állapotának kivizsgálására. A tervezés, fafajválasztás során figyelembe vették az esztétika mellett a növények szárazság tűrő képességét is. A kíméletesség jegyében alpintechnikát is bevetettek.

A 22 db kivágott fa helyére 17 db fácska és egyéb dísznövények kerültek. A parkrendezés végére nemcsak az elpusztult, de a beteg, veszélyes fák is kikerülnek a területről, illetve ismét jobban látható lesz - a mára felnőtt növények által részben eltakart – Székház épület, a gyönyörű Vasváry villa.

Az első ütem befejezését a Pécsi Akadémiai  Bizottság tisztújító üléséhez igazították, melyet követően az új elnökségnek Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, az Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottság elnöke mutatta be a megújult parkot, valamint Kosztolányi György a jelenlegi és Szolcsányi Jánosa PAB korábbi elnöke elültették az elnöki fákat. Reméljük, hogy a most elültetett növények néhány év múlva nagyban emelik a kert szépségét.

Forrás: MECSEKERDŐ Zrt.

Fotók: MECSEKERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László