"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon - képgaléria, videó!

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon - képgaléria, videó!

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon, a 2017 tavaszán szinte teljesen megsemmisült kiállítóhely keddi megnyitóján Magyarország kincseinek megóvásának, gyarapításának fontosságát hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor elmondta: a megújult kiállítóhely egyedülálló érték, amely a 2017 tavaszán egy havazás miatt csaknem megsemmisült. A létesítményt évente mintegy félmillióan keresik fel, míg a Szalajka-völgy 700 ezernél is több turistát vonz. Az Egererdő Zrt. munkatársainak összefogásával, 6 millió forint saját forrásból az eredeti állapotnak megfelelően helyreállított kiállítóhely jó példája annak, miként lehet megőrizni az előző generációk teljesítményét - tette hozzá a miniszter.

Emlékeztetett: a szabadtéri bemutató olyan, ma már letűnt mesterségekkel ismerteti meg az érdeklődőket, mint a fafeldolgozás, a mész- és szénégetés, a zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy éppen a hamuzsírfőzés. Az erdőt, a kézművességet, az ipart és az életformát rendhagyó módon, egységében láttatja és teszi erdei iskolaként a gyermekek számára is átélhetővé, kézzel foghatóvá a múzeum - mondta a tárcavezető.

Megjegyezte: az Egererdő Zrt. példaszerű erdőgazdálkodást végez és az elmúlt nyolc évben 1,6 milliárd forintot költött közjóléti kiadásokra: kilátók, túraútvonalak, bemutatóhelyek és erdei vasutak fenntartására, fejlesztésére. Ez összhangban van azokkal a kormányzati célokkal, amelyek ösztönzik a hazai erdők bejárhatóvá tételét és olyan beruházások megvalósítását, amelyek védett értékeink megóvása mellett a 21. századi turizmus feltételeinek megfelelő élményt nyújtanak. Jelezte, ez a munka a jövőben is folytatódik: a 650 millió forintból megújult Szilvásváradi Állami Erdei Vasút további korszerűsítés előtt áll, a Mátravasút fejlesztése pedig 637 millió forintból valósul meg. Ezekhez kapcsolódik a szilvásváradi lovasközpont építése, amely több ütemben évek óta tart. Ezekkel együtt a településen és a térségben a turizmus nemcsak újabb és színvonalasabb attrakciókkal gazdagodik, de megélhetést is jelent egyben.

Jung László, a 72 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója felidézte: 2017 áprilisában a vizes hó okozott hatalmas károkat az Északi-középhegység több régiójában, a kései télnek összesen 100 ezer köbméternyi fa esett áldozatul. Az 1974-ben megnyílt Szabadtéri Erdei Múzeum tárgyainak jelentős részét is összetörték a hó terhe alatt derékba tört, illetve gyökerestől kifordult, kilombosodott fák. Mostanra sikerült a tárlat minden elemét helyrehozni, így a gyűjtemény mától újra eredeti állapotában tekinthető meg - közölte.

További képeket az átadásról a Híralbumok képgalériában tekinthet meg, a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: MTI

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László