"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elkészült a Mezőgazdasági és Környezeti Információs Rendszer

Elkészült a Mezőgazdasági és Környezeti Információs Rendszer

A mezőgazdasági földterületekre és ügyfelekre vonatkozó információkat egységesen kezelő online rendszer (MeKIR) július 1-jétől érhető el - jelentette be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.

Palkovics Péter elmondta, a MeKIR a hatékony, gyorsabb információáramlást szolgálja az egyes ágazati szereplők között, így gyorsítva az ügyintézést. Fontos cél, hogy az ügyfelek saját adataikról, földterületeikről egységes felületen tájékozódhassanak, illetve hogy a kor követelményeinek megfelelően adatszolgáltatási kötelezettségeiknek elektronikus úton tehessenek eleget. A MeKIR 1,35 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg. A projekt során a MVH konzorciumi partnere volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), a Földművelésügyi Minisztérium (FM), együttműködő partnere volt a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Az MVH elnöke elmondta: a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja a 2014 utáni finanszírozási időszakra új követelményeket fogalmaz meg, egyebek mellett hatékonyabb adatáramlást ír elő az agrártámogatásokat kezelő szervek, a kifizetők és a szakhatóságok között, továbbá megjelent a különböző nyilvántartások összevethetőségének és az állampolgárokra háruló adminisztrációs terhek csökkentésének igénye is. E követelményeknek való megfelelés érdekében hozták létre a MeKIR rendszert. Megjegyezte, hogy a MeKIR moduláris felépítése segíti a jövőbeli változások rögzítését, a fejlesztések kivitelezését így adott a lehetőség, hogy a jelenleg nem csatlakozott szervezetek is beléphessenek erre az adatpiacra, növelve az elérhető információk körét.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke elmondta, hogy a hivatal az állatnyilvántartási és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó rendszerekkel járult hozzá a MeKIR adataihoz. Ezen adatok számos támogatási jogosultság igazolásához szükségesek, azokat több háttérintézmény használja a döntéselőkészítés során. Merth Balázs, az NFA igazgatója kifejtette: a hivatal az általa előállított haszonbérleti, megbízási és vagyonkezelési szerződések adatait osztja meg a MeKIR rendszerben. Úgy vélte, fontos eredménye a fejlesztésnek a korszerű térinformatikai adatok átadása is.

Takács András Attila, a FM közigazgatási főtanácsadója elmondta: korábban előfordult, hogy egy térbeli objektum különböző nyilvántartásokban másképp, más névvel, másféle geometriával szerepelt, a MeKIR-rel lehetőség nyílik ezen ellentmondások feloldására is. A MeKIR egy erős jogosultságokhoz kötött rendszer, azaz bizonyos szolgáltatások csak egyes intézmények vagy felhasználók számára elérhetőek. A rendszer az MVH honlapjáról érhető majd el, ügyfélkapus regisztrációval.

Forrás: MTI, MVH

Szerző:

Fotók: MVH

Hírszerkesztő: Nagy László