"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Csigák tizedelik a gombatermést a Vértesben és a Gerecsében

Csigák tizedelik a gombatermést a Vértesben és a Gerecsében

A szélsőséges időjárás és különösen a hirtelen lezúduló sok eső furcsa dolgokat produkál a természetben is. A Gerecse és a Vértes hegység számos területén, erdőségében most alig van gombatermés.gomba

A sok csapadék, a levegő magas páratartalmának, valamint az enyhe tél számlájára írható, hogy az erdőkben rengeteg a gombalégy, a gombaszúnyog. Ezek lárváitól lesz kukacos a gomba, ami persze így gyorsan elpusztul – tudtuk meg Orlovits Ferenctől. Az Oroszlányi Erdészet kerületvezető erdésze azt is elmondta, hogy ebben a szezonban nagyon elszaporodtak a gombát agyonrágó mediterrán eredetű meztelencsigák is. Ez is tizedeli a termést.

Mostanában a hajnali órákban szinte ellepik a gombaszedők az erdőket, hogy eső után azonnal leszedhessék a földből éppen csak kibújó friss, még kukacmentes gombát – mondja Tamás Antal, a Csákvári Erdészet műszaki vezetője, aki arra figyelmeztet, hogy a Vértes és a Gerecse hegység természetvédelmi terület, erdőibe gépkocsival tilos behajtani, csak gyalog és kerékpárral közlekedhetnek a gombaszedők, a kirándulók.  Sajnos ezt az előírást sokan megszegik.

Egyes, hagyományosnak számító gombatermelő vidéken most valóban a megszokottnál kevesebb a gomba. Meglehetősen sok viszont a gyilkos galóca. Furcsa jelenség az idei szezonban az is, hogy a nyári gombákkal együtt megjelentek a kifejezetten őszi fajták, mint például a gyűrűs tuskógomba- magyarázza Kubinyi Balázs, a Vértesi Erdő Zrt. termelési igazgatója. Meggyőződése, hogy több türelemmel, fáradsággal és kutatással azért most is össze lehet gyűjteni egy-egy ebédre való ízletes gombát az erdőkben.

Az igazgató utalt a gombaszedés szabályaira. Mint mondta, az állami tulajdonú erdőkben egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb 2,5 kilogramm gomba szedése engedélyezett. Az így összegyűjtött gombát nem szabad kereskedelmi forgalomban értékesíteni. 2,5 kilogrammnál nagyobb mennyiségű, illetve kereskedelmi célú gyűjtés és felvásárlás kizárólag a társaság előzetes hozzájárulásával történhet. Az engedélyt csekély összegért az erdészeti igazgatóságnál lehet beszerezni.

Forrás: kemma.hu

Fotók: kemma.hu; panoramio.com