"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fák Nemzetünk Jövő Generációiért

Fák Nemzetünk Jövő Generációiért

Rendhagyó országos faültetési programot tervez Szabó Marcell, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

Jó ötletnek tartotta és szakmai támogatást adott a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa (NFFT) csütörtöki ülésén a Fák Nemzetünk Jövő Generációiért programnak – mondta a 180 percben Szabó Marcell, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

A tervek szerint az országos program keretében minden Magyarországon születendő gyermek után egy fát ültetnének együttműködésben az önkormányzatok, az erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és civil szervezetek. Ezzel országos szintre emelnék a Gemenc Zrt. eredeti kezdeményezését.

A jövő nemzedékek szószólója a Kossuth Rádió műsorában hangoztatta, az Országgyűlés környezetpolitikai tanácsadó szerve, az NFFT ülésén szó volt arról, a programmal ki lehet fejezni, hogy minden gyerek ehhez a tájhoz tartozik, itt vannak a gyökereink. Azt ugyancsak szimbolizálhatja a kezdeményezés, hogy minden gyereknek egyenlő esélyekkel kell indulnia az életben. Harmadszorra az ember és természet egységét is szeretnék kifejezni, valamint a lokálpatriotizmus erősítése is céljuk. A programtól azt is várják, hogy az adott helyen lakó gyerekek nevét megörökítő fasorok jöjjenek létre, amelyek zöld folyosókat teremtenek a környéken élő állatoknak. A fasorok , amelyeken például megpihenhetnek  a madarak és a pillangók, a településeket összeköthetik a természettel.

A programmal kapcsolatos jogszabály javaslatot a Földművelésügyi Minisztérium az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesével együttműködve dolgozza ki, és véleményezésre a tanács elé terjeszti. A tanács soron következő ülését várhatóan 2015. május 7-én tartja a Parlamentben.

Szabó Marcell szerint a törvény megalkotására akkor van esély, ha a kezdeményezés kellő társadalmi támogatottságot kap. Hozzátette: a gemenci erdészet fogja össze azokat a településeket, amelyek már elindultak ebbe az irányba, és már száz önkormányzattal áll kapcsolatban. Mivel Magyarországon háromezer önkormányzat működik, van még hová továbblépni – vázolta.

A jövő nemzedékek szószólója megjegyezte, a világban máshol is van hasonló gyakorlat, például Indonéziában senki nem kaphat anyakönyvi kivonatot, míg nem tudja bizonyítani, hogy már elültetett két facsemetét.

Szabó Marcell kiemelte, terveik szerint Magyarországon csak önkéntes vállalás jöhet szóba a faültetéskor, vagyis csak azoknak a családoknak lenne ilyen fájuk, akik jelentkeznek a programra. Azt sem szeretnék azonban, hogy valamelyik gyerek kimaradjon az akcióból. A nemzeti parkokban ezért a nem jelentkező szülők gyermekeinek is ligetek létrehozását tervezik, és azt szeretnék, ha ezek ápolásában ők is részt vennének. Mint elmondta, évente 80-90 ezer gyerek születik, és azt remélik, legalább a szülők harmada jelentkezik majd a programra. Az alapvető jogok biztosának helyettese arról is beszélt, országos szinten szeretnék nyilvántartani, hol vannak az elültetett facsemeték.

Forrás: hirado.hu

Fotók: pozitivnap.hu

Hírszerkesztő: Nagy László