"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Több mint 980 millió forintos támogatásból hoztak létre fűrészüzemet Miskolcon

Több mint 980 millió forintos támogatásból hoztak létre fűrészüzemet Miskolcon

Az Új Széchenyi Tervből nyert több mint 981 millió forintnyi támogatással épített fel a WIS Holding Zrt. egy európai viszonylatban középméretű, Magyarországon viszont nagynak számító flexibilis, lombos fa fűrészüzemet, amelyet pénteken adtak át Miskolcon.

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a fűrészüzem átadása előtt az MTI-nek azt mondta, 3-4 millió köbméternyi fa évente az a mennyiség, amelyet a 22 magyarországi állami erdőgazdaság kitermel, ebből körülbelül 150 ezer köbméter a legértékesebbnek számító tölgy.

Az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkban felépült üzem éves feldolgozási kapacitása mintegy 40 ezer köbméter, kétműszakos munkarend mellett. A rugalmas technológiának köszönhetően az üzem a Magyarországon honos összes lombos fafajta - elsősorban bükk, tölgy - feldolgozására alkalmas. Az államtitkár hangsúlyozta: az új faanyagforgalmi szabályozás révén szeretnék biztosítani, hogy a fa elsősorban a magyar vállalkozásokhoz kerüljön, és előnyben részesüljenek az állami fafeldolgozó üzemek.

A miskolci projekthez kapcsolódó kutatásokat tíz emberből álló kutató-fejlesztő csapat végezte. A kutatási irányok az optimális kihozatalt biztosító zöld technológia fejlesztésére, a hatékony hulladékfeldolgozás irányaira, a legkedvezőbb logisztika kialakítására, a környezetbarát vegyszeres faanyagvédelemre és a hőkezelés fejlesztésére irányultak. A kutatási eredmények beépültek a projekt megvalósításba.

Az üzemcsarnok épületét és a tárolóterületeket a legmodernebb igényeknek megfelelően tervezték és valósították meg. A technológia környezetbarát, ez azt jelenti, hogy a bekerülő anyag 100 százalékban hasznosul, valamint minimalizált a fosszilis energiahordozók felhasználása. A beruházás Miskolc legújabb ipari parkjában, az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Parkban valósult meg, amely az épületet és az alapinfrastruktúrát biztosítja.

Jelenleg, az üzemi működés megindulását követően egy műszakban 5 irodai és vezető dolgozót, valamint 20 fizikai dolgozót alkalmaznak. A tervek szerint a Miskolcon felépült üzem 2015-ben 14 ezer köbméter fűrészrönköt vág fel, majd 2016 második felére, a kétműszakos munkarend kialakítása után, évi 40 ezer köbméter faanyag feldolgozása válik lehetővé. A kétműszakos munkavégzéskor már mintegy 50-60 lesz az alkalmazotti létszám. A technológiához tartozik az egyidejűleg 700 köbméternyi fűrészáru szárítására alkalmas szárító-gőzölő üzemegység is.

Forrás: MTI

Fotók: Pelsőczy Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László