"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Módosult a tűzifavásárlói tájékoztató

Módosult a tűzifavásárlói tájékoztató

Fogyasztó részére történő tűzifa-értékesítés esetén 2016. július 1-jétől a szállítójegyhez vásárlói tájékoztatót szükséges mellékelni. A kötelezettséget a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól szóló rendelet írja elő. 

A tájékoztató átadása minden, fogyasztó részére történő tűzifaeladás esetén kötelező, a dokumentum innen tölthető le.

Az erdészeti hatóság a tűzifavásárlói tájékoztató néhány részletét a szakmai szervezetekkel történő egyeztetések során pontosította. A módosított tájékoztatóban a vékony és vastag tűzifa fogalma, a hozzájuk kötődő jellemzők még inkább elkülönítve jelennek meg. A rakat és a térfogat összefüggéseivel kapcsolatban jelzett értékek a befoglaló méretek megállapításához nyújtanak segítséget. A térfogatmérések kapcsán a pontosított tájékoztató kiemeli, hogy abban az esetben, ha a tűzifát 1 méternél hosszabb ág- és törzsdarabok formájában vásárolják meg, a térfogat megállapításához szakember közreműködése ajánlott.

A tűzifavásárlói tájékoztató a vevők könnyebb eligazodását segíti a tűzifavásárlások során, annak érdekében, hogy a vásárlók a kifizetett mennyiségű és a lehető legjobb minőségű tüzelőhöz jussanak. A jó minőségű tűzifa használata nemcsak a gazdaságosság, de a környezeti hatások szempontjából is kiemelten fontos, a tüzelőberendezések helyes és biztonságos használata mellett.

Forrás: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László