"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Komplex feladat az erdőgazdálkodás

Komplex feladat az erdőgazdálkodás

Erdészeti technikusképzősök jártak egy mezőfalvi erdőgazdánál, aki a példaértékű gazdálkodás mellett szívesen megosztja tapasztalatait is. Csuti Elemér ültetvényeit a szakma is kiválónak tartja, így nem véletlen, hogy technikusi képzéshez szolgálhat tananyagként.

Erdőgazdálkodók esetében előírás szakmai tanácsadó alkalmazása. A szakértő és a tulajdonos találkozásainak alkalmával hamar kiderült, olyan munka folyik a területen, ami a leendő erdésztechnikusok számára is bemutatható.

Egyedülálló és példaszerű, amit Csuti Elemér művel – állítja a tanácsadónak kijelölt nyugdíjas erdészmérnök. Bognár Miklós a Soponyai Erdészet volt vezetője. Haladva az erdőben egymást érik a különböző korú ültetvények. Csuti Elemér sorra mutatja, melyiket mikor, milyen módon ültette, és nem maradt ki a vadak okozta kár észrevételezése sem. Szinte fűnyírószerűen letarolták néhány helyen a friss telepítéseket. Ottjártunkkor a legutóbbi tisztítást s a levágott gallyak szépen kupacolt sorát is megcsodálhattuk. Az ágakat nem tüzelik el, hanem hagyják lebomlani. De nemcsak nézelődtünk, hallgattuk is a gazdát:

– Egy ilyen telepítésnél nagyon sok buktató van, amit a saját kárán tanul meg az ember. Mára egészen belejöttem, de azért biztosan sok mindent másként tennék. Az erdőgazdálkodás egy komplex feladat, ami a művelésről, nevelésről és üzemszervezésről szól. Folyamatos tanulást kíván az erdő, de a szívvel, lélekkel végzett munka mindig meghozza a gyümölcsét. Örülök a tanulók érdeklődésének, hiszen a teljesítmény elismerése, ha a tapasztalatokat átadhatjuk az utókornak – beszélt örömről és nehézségekről Csuti Elemér.

Csuti Elemér 25 hektáros területen gondozza erdőgazdaságát. A ültetvények nagy része teljesen új telepítés. A legöregebb rész is csak 14 éves. Tölgy, akác, fekete dió és török mogyoró képezi az állomány legjavát.

Forrás: duol.hu

Szerző: Horváth László

Fotók: Horváth László/duol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László