"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Továbbfejlesztik a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert

Továbbfejlesztik a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert

Továbbfejlesztik az éghajlatváltozással foglalkozó részletes és összehangolt adatbázist, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert (NATéR), a fejlesztés a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 400 millió forintos támogatásával valósul meg – közölte a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) csütörtökön az MTI-vel.

A 2016 novemberében indult és 2018-ig tartó projekt vélhetően segíti majd egyebek mellett a szakpolitikai döntés-előkészítő tanulmányok kidolgozását, a települési és térségi önkormányzati éghajlatvédelmi stratégiai tervezés támogatását, az alkalmazkodási célkitűzések szakmai megalapozását. Továbbá hozzájárulhat még a klímatudatosság növeléséhez is.

Ezen felül fejlesztik még az éghajlatvédelmi hatásvizsgálati tervezési és értékelési módszertanokat, kialakítják a NATéR online vezetői információs szolgáltatásait és önkormányzati döntés-előkészítő portálját is – tették hozzá.

A közleményben felidézték: az MFGI 2013-2016 között, az Európai Gazdasági Térség (EGT) Támogatási Alap hozzájárulásával építette ki és tette elérhetővé a NATéR alapinfrastruktúráját.

Az MFGI korábbi közlése szerint a térinformatikai rendszer információkat szolgáltat majd egyebek között a felszín alatti vizek, az ivóvízbázisok éghajlati sérülékenységéről, a hegyvidéki villámárvizek kockázatának várható növekedéséről, a mezőgazdaságban, erdészetben, természetes élőhelyeken várható változásokról és a hőhullámok egészségügyi hatásairól, valamint a lehetséges demográfiai, gazdasági változásokról is.


Forrás: MTI

Fotók: NATÉR

Hírszerkesztő: Nagy László