"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

DIABOLO projekt a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság részvételével

DIABOLO projekt a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság részvételével

A DIABOLO (Distributed, integrated and harmonised forest information for bio-economy outlooks Megosztott, Integrált és Összehangolt Erdészeti Információ a Biogazdasági Távlatokhoz) projektet Finnország Természeti Erőforrások Intézete (Luke) koordinálja, ami egy, a Horizont 2020 Társadalmi Kihívások (Horizon 2020 Societal Challenges) program úttörő kutatási projektjei közül. A DIABOLO pontosabb, harmonizált és aktuális erdészeti információt biztosít az Európai Nemzeti Erdőleltárok (European National Forest Inventories, ENFIN) együttműködési hálózatán keresztül. A projekt eredménye hozzájárul a konzisztens erdészeti információkon alapuló EU politika és nemzetközi folyamatok fejlesztéséhez. A DIABOLO teljes költségvetése 5 millió euró, amelyet a konzorcium 25 európai országból delegált 33 partnere használhat fel.

Európa erdészeti ágazata az európai zöld infrastruktúra részeként hozzájárulhat jelentős jövőbeni társadalmi, ökológiai és gazdasági kihívások kezeléséhez. Ezek a kihívások növelni fogják az erdőkkel szemben támasztott igényeket. Például a faanyag iránti kereslet Európában a fejlődő biogazdaság eredményeként az előrejelzések szerint jelentősen növekedni fog, ugyanakkor nem igazán ismert, hogy az európai erdőkben elegendő faanyag termelődik-e a jövőbeli igényeinek kielégítésére. A faanyag és az energiatermelés mellett, a szén-dioxid megkötés, a biológiai sokféleség megőrzése, a vízvédelem, a tájgazdálkodás, a talajvédelem és tápanyag-szabályozás, valamint a turizmus és a rekreáció is megjelenik az igények között.

A forrásokért vívott növekvő verseny új erdészeti politikát igényel a különböző politikai szinteken és a különböző szektorokban. Ezek a politikák megfelelő, összehangolt, átfogó és megbízható naprakész adatokat és információkat igényelnek a tényeken nyugvó, kiegyensúlyozott és optimális döntéshozatal érdekében.

Ezen kihívásokra adott válaszként a 25 európai országból delegált 33 partner a 2015. április 27-28. között a finnországi Joensuu –ban tartott találkozón elindította a 4 éves, EU által finanszírozott Horizont 2020 DIABOLO projektet.

A DIABOLO projekt bővíti az európai erdészeti erőforrásokról rendelkezésre álló tudásunkat, ezzel támogatja egy innovatív, fenntartható és befogadó biogazdaság fejlődését.

A Joensuu-ban tartott megbeszélésen a DIABOLO konzorcium megállapodott a három legfontosabb kutatási terület és eredmény projekt időtartama alatti elérésének, terjesztésének, kommunikációjának és hasznosításának kereteiben:

• adatgyűjtési módszerek fejlesztése, például a nemzeti erdőleltárokra és megfigyelő rendszerekre vonatkozólag, annak érdekében, hogy pontosabb, összehangoltabb és aktuálisabb információink legyenek, melyek aztán beépíthetőek az EU erdészeti információs rendszereibe

• konzisztens, aktuális erdészeti információk biztosítása uniós politikák és nemzetközi folyamatok kialakításának támogatása érdekében

• módszertanok kidolgozása a légi és űrfelvételeken, valamint a földi megfigyeléseken alapú platformokon gyűjtött adatok innovatív felhasználására

A DIABOLO projekt az erdészeti erőforrásokra és az erdők nyújtotta javak és szolgáltatások fenntartható biztosítására vonatkozó jobb ismeretek elérését célozza meg. Ez a tudás új lehetőségeket teremt Európában az innovatív, fenntartható és befogadó bio-gazdaságra. A korszerű eredmények elérése mellett, a magas hatékonyság érdekében a DIABOLO, mely transz-diszciplináris kutatási projekt, 25 európai ország szakértőit fogja össze a kvantitatív modellezés, a politika- és társadalomtudományok, és a nemzeti erdőleltárok területeiről. A projektben résztvevők elkötelezettek abban, hogy új módszereket és információkat nyújtsanak a különféle végfelhasználók számára, tekintettel Európa ökológiai, társadalmi és gazdasági sokszínűségére is.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, DIABOLO

Fotók: DIABOLO

Hírszerkesztő: Nagy László