"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Négy szervezet kapta meg az akkreditációt a NÉBIH-től

Négy szervezet kapta meg az akkreditációt a NÉBIH-től

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) lefolytatta a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzés tartására jelentkezett szervezetek akkreditációját.

Mint ismeretes a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012 (III.19.) VM rendelet előírása alapján 2013-tól földalatti gombát csak az a személy gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében tartott, a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést eredményesen elvégezte.

Ennek biztosítása érdekében a NÉBIH a képzés lebonyolításra felhívást tett közzé, melynek célja a képzés lebonyolítására alkalmas szervezetek körének felmérése, és akkreditációja volt.

A felhívásra négy szervezet jelentkezett. Az általuk benyújtott dokumentációk a tartalmi, és a formai követelményeknek eleget tettek, így mind a négy szervezet akkreditálásra került.

A földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést az alábbi szervezetek tarthatnak:

  • Első Magyar Szarvasgombász Egyesület
  • Magyar Szarvasgombász Szövetség
  • Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete
  • VAGOEMT Kft

Az első képzések legkésőbb 2012. november 30-ig lesznek meghirdetve, a vizsgák 2012. december 31-ig kerülnek lebonyolításra. A képzésekkel kapcsolatos részletes információk az akkreditált szervezeteknél érhetők el.

A képzésesen résztvevő és a vizsgát eredményesen teljesítők részére a NÉBIH – 24/2012 (III.19.) VM rendelet által előírt – gyűjtési naplót biztosít.

Korábbi kapcsolódó híranyagunk:Szarvasgomba-gyűjtő tanfolyam indul, NÉBIH felhívás hatósági képzés megtartására

Forrás: NÉBIH

Fotók: transindex

Hírszerkesztő: Nagy László