"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nem kell adózni az erdő haszonbérletbe adása után

Nem kell adózni az erdő haszonbérletbe adása után

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztató anyagban hívta fel a figyelmet arra a változásra a személyi jövedelemadó szabályozásában, miszerint az erdő haszonbérletbe adása után nem kell adóznia a tulajdonosnak.

A termőföld haszonbérbe adása alatt a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2017. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint a termőföld, illetve halastó magánszemély tulajdonosa vagy haszonélvezője által egy vagy több évre, írásban kötött megállapodás alapján, ellenérték fejében a föld használati jogosultságának mező-, erdőgazdasági, illetve halászati hasznosításra történő átengedését kell érteni.

Ehhez kapcsolódóan az Szja tv. 1. számú melléklete kiegészül egy új, 9.8. ponttal. Eszerint 2017. január 1-jétől adómentes az erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése fejében vagy az erdőnek minősülő földön folytatott társult erdőgazdálkodási tevékenységre tekintettel az erdőnek minősülő föld tulajdonosa vagy a haszonélvezője által megszerzett jövedelem. Az adómentesség feltétele, hogy az erdőnek minősülő föld használatba adására vagy a társult erdőgazdálkodásra kötött megállapodás (szerződés, illetve alapító okirat) alapján – határozatlan időre szóló megállapodás esetén a jogosult adóhatóság részére tett kiegészítő nyilatkozata alapján – a használatba adás vagy a társult erdőgazdálkodás időtartama elérje az öt évet.

Ha a mentesség alapjául szolgáló szerződés az ötéves időtartamon belül bármely okból megszűnik – kivéve a szerződő feleken kívül álló okot és a haszonbérleti szerződés azonnali hatályú felmondását –, akkor a magánszemély köteles a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben a szerződés megszűnése éve kötelezettségeként megállapítani, bevallani és megfizetni.

 

Forrás: Piac és Profit

Hírszerkesztő: Túri János