"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nem késlelteti a vidékfejlesztési programot az államtitkárság költözése

Nem késlelteti a vidékfejlesztési programot az államtitkárság költözése
Semmiféle hátrányt nem szenvedett a vidékfejlesztési program az államtitkárság Kecskemétre költözése miatt – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden az Országházban.

Kis Miklós Zsolt az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Ellenőrző Albizottsága keddre meghirdetett ülésén beszélt erről, amely határozatképtelenség miatt – a kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre – konzultációs fórummá alakult át. Elmondta: 2015. december 31-ig van lehetőség az előző időszak vidékfejlesztési forrásainak megvalósítására, elszámolására és kifizetésére is. Rendeletmódosítás kezdeményeztek azért, hogy a folyamatban lévő pályázatok zökkenőmentesen valósuljanak meg.

Ismertette: vidékfejlesztési forrásból rekordszámú kifizetést teljesítettek 2014 végéig, 84 milliárd forintot fordítottak környezetvédelemre, vidékfejlesztésre pedig 39,6 milliárd forintot fizettek ki.

A 2014-20-as vidékfejlesztési programot 2014 szeptemberében nyújtotta be Magyarország, amire megérkezett a bizottság visszajelzése. Az abban szereplő legtöbb észrevétel technikai jellegű pontosítást igényel – közölte az államtitkár. Kiemelte: a közös agrárpolitika költségvetését több mint 10 százalékkal csökkentették, ennek ellenére Magyarország több támogatást tud lehívni 2014-20-ban, mint a 2007-13-as költségvetési időszakban. Vidékfejlesztésre kevesebb forrás áll rendelkezésre, de a közvetlen kifizetésekből és a nemzeti támogatásokból összességében több mint 350 milliárd forinttal nőtt a rendelkezésre álló összeg.

A tervezett napirend szerint a képviselők beszámolót hallgattak volna meg az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) mezőgazdasági termelőket érintő eddigi tapasztalatairól is. Ezzel kapcsolatban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára elmondta: lehet a rendszert kritizálni, de abban egyetértés van, hogy jó eszköz az áfacsalások visszaszorítására. Úgy vélte: a rendszert finomhangolással kell életszerűvé alakítani a próbaüzem alatt, ez az éles működésig meg fog történni.

Kapcsolódó korábbi híranyagunk:Kecskemétre költözött a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága

Forrás: MIT, kormany.hu

Fotók: Botár Gergely/MTI

Hírszerkesztő: Nagy László