"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megvitatta az erdőtörvény módosítását célzó javaslat koncepcióját az NFTT

Megvitatta az erdőtörvény módosítását célzó javaslat koncepcióját az NFTT

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT)  (melynek az OEE is tagja -a szerk.) csütörtöki ülésén megvitatta az erdőtörvény módosítására vonatkozó kormányzati javaslat koncepcióját; az ülésen egyetértettek abban, hogy hosszú távú, az ország jövőjét érintő kérdésről van szó, amit széles körű társadalmi és szakmai egyeztetésnek kell megelőznie.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára az Országgyűlés épületében tartott ülésen emlékeztetett arra, hogy a szakmával 2011 óta dolgoznak a jogszabály megújításának előkészítésén, és egy “kiérlelt társadalmi folyamat eredményeként” szeretnék elfogadtatni a törvény módosítását. Az államtitkár szerint reális, a jövőbe mutató, fenntartható és dinamikus természetvédelemre van szükség Magyarország erdőiben. Ez szavai szerint azt jelenti, hogy a “rezervációs elképzelésnél” hatékonyabb hozzáállásra van szükség, tehát nem arra, hogy “bezárjuk az erdőt, és odaadjuk a bagolynak a kulcsot”.

Azt tűzték ki célul – mondta -, hogy megpróbálják a gazdasági érdeket fejleszteni anélkül, hogy az a természetvédelem rovására menne. Szavai szerint a koncepció lényege, hogy az erdő hármas – a közjóléti, a védelmi és a gazdasági – funkciójában előrelépjenek, hogy azok egymással még harmonikusabban teljesíthessék be a jövő nemzedékek céljait. Elmondta, hogy az elmúlt száz évben a mintegy 10 százalékos erdősültséget sikerült 21 százalékra növelni, 1990 óta 200 ezer hektár erdőt telepítettek.

Jelezte: az új jogszabály azért is fontos, mert ez alapján fognak erdőket telepíteni a következő években, ennek pedig a jelenlegi generációkon túl érzékelhető következményei lesznek. Kitért a társadalmi igények változására, hozzátéve: ezért is költöttek az állami erdőgazdaságokban az elmúlt 6 évben 15 milliárd forintot a bakancsos turizmusra. Elmondása szerint Magyarországon mintegy 500 ezer erdőtulajdonos van, akik 1 millió hektár területet birtokolnak, és arra is tekintettel kell lenni, hogy nekik a profittermelés elemi érdekük. Leszögezte: itt az a feladat, hogy megtalálják a természet érdekével azonos mértékű gazdasági érdeket.

Az ülésen felszólaló erdészeti szakemberek elmondták, nem egy fenntartható állapotot keresnek, hanem a változó világban dinamikusan megfogalmazható fenntarthatóságot, tehát azt kell biztosítani, hogy a változásban megtalálják a megfelelő egyensúlyt a társadalom szükségletei és a környezet korlátai között. Szerintük egy rugalmasabb, kevesebb kötöttséget tartalmazó szabályozás időtállóbb lehet.

V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár egyebek mellett arról beszélt, hogy az emberek érzékenysége egyre nő a természetvédelem iránt, hiszen már mindenki érzi a klímaváltozás hatásait. Szerinte a természet ügyéhez ma kétféle hozzáállás figyelhető meg; az egyik a “civilesebb”, ami semmiben nem enged, és ha kell, odaláncolja magát minden egyes fához, míg a másik meghallgatja azokat, akik ésszerűtlen, ostoba rendelkezések ellen érvelnek.

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes – Bitay Márton Örs szavaira reagálva – annak a véleményének adott hangot, miszerint “legitim az elképzelés” és jogos, szükséges koncepció az, hogy a “bagolyra hagyjuk a kulcsot” a védett erdők egy részénél. Szerinte a természetes erdőgazdálkodás erősítése szükséges, és az alapvető cél az, hogy az állami erdőtulajdont és a védett területeket változatlan formában meg tudják őrizni a következő generációk számára.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, egyben az NFFT elnöke összegzésében arról beszélt, a természetvédelem sok érdekelt szereplő közös ügye, és természetes, hogy abban mindenki a maga problémájára érzékeny. Ugyanakkor jelezte, vannak olyan bürokratikus szabályok, amelyeken azért kell változtatni, mert éppen a természetvédelem hitelét rontják le, és ha ezeket nem gyomlálják ki, akkor a természetvédelem fog azzal veszíteni. Kövér László örömét fejezte ki, hogy a koncepció olyan stádiumban került a testület elé, amikor még van módjuk a szakembereknek, hogy beleszóljanak, sőt így még a kormányon belüli viták is megjelenhetnek.

Az NFTT ülésén a szakmai felszólalók között volt az OEE elnöke, Zambó Péter is, akinek a felszólalása a szövegkapcsolóra kattintva érhető el.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Hírszerkesztő: Nagy László