"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Egyre több megszépült erdő várja a kirándulókat Budapesten

Egyre több megszépült erdő várja a kirándulókat Budapesten

Nem kell okvetlenül elhagyni Budapest területét annak, aki egy kiadós erdei sétát szeretne tenni, mert a fővárosban több olyan kisebb kiterjedésű, megújult, megszépült erdőterület található, ahol nagyokat lehet sétálni, tornázni, kikapcsolódni. Hírcsokrunkban ezen a héten két megújult budapesti erdőre szeretnénk felhívni a városlakók figyelmét.

Aki a nagy melegben a hűvösebb erdőbe vágyik, annak bátran ajánljuk, hogy látogassa meg a tavaly nyáron a Csepeli önkormányzattal közösen felújított Akácfa utcai kiserdőt. Az egykor szeméttárolóként működő 13 hektáros terület, amelyet 35 évvel ezelőtt erdősítettek, ültettek be fákkal, elérte a „felnőttkort”, vagyis mára üdítő zöldfelületté vált.

Egy 1,8 kilométer hosszú sétaút és egy 19 állomásból álló erdei tornapálya várja a kikapcsolódásra vágyókat. A kiserdőben táblák jelzik a tudnivalókat, tartalmazzák az itt található fafajok leírását, és hasznos tanácsokkal szolgálják a sportolni és pihenni vágyókat. A helyszínen kiépítettek egy tűzrakó helyet és egy húsz személyes fedett pihenőt is, az önkormányzat idei tervei között pedig szerepel egy erdei illemhely és egy újabb sportpálya építése is.

A pesti erdőkről kevesen tudják, hogy számottevő részüket 1976 és 1993 között a fővárosi erdőtelepítési program keretében a Pilisi Parkerdő telepítette.  A Budapest XV. kerületében, a Szentmihályi út mellett fekvő Páskomligeti parkerdő is ide tartozik. Az akkori cél a vízfolyások mellett (pl. Szilas-patak, Rákos-patak) felhagyott bányaterületek, kopárok területén erdősítéssel összefüggő zöldöv-rendszer létrehozása volt. (A telepítésről bővebben Fehér Imre a Budapest és környéke erdőtelepítési programterve című, 1976-ban az Erdészeti Lapokban megjelent cikke számolt be.)

A tollaslabda-pályával, lábteniszpályával és tűzrakó hellyel kiegészült Páskomligeti parkerdőt a XV. kerületi Önkormányzat, a Máltai Szeretetszolgálat és a Parkerdő közös rehabilitációs programjának eredményeként a kikapcsolódni vágyó lakosság 2012-ben ismét birtokba vehette. Az erdő történetét, élővilágát egy 5 tanösvény-táblából és négy, átforgatható kérdéseket és válaszokat tartalmazó táblából álló tanösvény is várja.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László