"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ágyúdörgés és puskaropogás

Ágyúdörgés és puskaropogás

Egy három és egy hatfontos ágyú dörgésétől és tucatnyi puska ropogásától volt hangos vasárnap délután a Nyíri erdőbeli Szent Hubertus Park, ahol többszáz fős nézősereg figyelte a hagyományőrzők csatajelenetét. A Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg és a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület katonái csaptak össze és mutatták meg, mi a különbség a sortűz és a futótűz között, és hogy miként vonultak sündisznóállásba, szuronyukkal védekezve az előretörő gyalogos honvédok, ha lovasrohammal kellett szembenézniük. Összesen tizenegy huszár, tizenöt tüzér, tizenhárom lövész és négy markotányos vett részt a látványos bemutatóban.

Az ünnepi műsort a Szabadságharc 1848-49 Alapítvány és a KEFAG Zrt., szervezte. A megnyitó beszédet Nyitray András, az alapítvány kuratóriumának elnöke mondta. "Erőt, tisztességet!" - idézte a huszárok köszöntését, hangsúlyozva, ha az erő és a tisztesség együtt van, az hegyeket mozgathat meg, amelyre a forradalom és szabadságharc nagyon jó példa.

Sulyok Ferenc, a KEFAG vezérigazgatója egykori kollégájukat, Szulyovszky Lászlót, a Nyíri erdő kerületvezető erdészét méltatta, aki 1972-ben hagyományt teremtett a 48-as megemlékezés elindításával, és kitartóan gyűjtötte a szabadságharc relikviáit is, melyekből ma kiállítás látható az erdészházban.

A megemlékezésen beszéd hangzott el Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkártól is.

Pál Attila, a Katona József Színház színművésze és Futsek Soma, a Vásárhelyi Iskola diákja verset adott elő, Szabó Kocsis Zsuzsanna énekelt, ünnepi műsort pedig a hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjaitól láthatott a közönség. Végül a Kecskemét Táncegyüttes néptáncosai léptek színre.

Forrás: baon.hu

Fotók: baon.hu/Bús Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László