"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Véleményezte az NyME Szenátusa az egyetem átalakítási tervezetét

Véleményezte az NyME Szenátusa az egyetem átalakítási tervezetét
A felsőoktatási intézmény átalakítását, racionalizálását célzó kormányzati stratégia keretében kerül sor a térségi koncepció kialakítására. A korábbi hónapokban megtörtént egyeztetések és a Fenntartó javaslatai alapján kerül sor a konkrét feladatok felvázolására. Az Egyetem vezetése megvizsgálta és értékelte az oktatási intézmény pozícióját, és javaslatokat tett az átalakulásra, amelyek figyelembe vételével az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a térség szerkezetéhez igazodó, a minőségjavulás feltételeit erősítő változtatásokat javasolt.
 
Prof. Dr. Faragó Sándor a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Dr. Dinnyés Álmos kancellár közös közleményt adott ki, melyben ismertetik az egyetem szenátusának véleményét és az átalakításra vonatkozó javaslatait.
 
Fontos szempont az átalakítások során, hogy erősödjön a képzési helyek döntési önállósága, és a hatályos jogszabályi feltételek között jól strukturált és koncentrált képzési profillal rendelkező intézményrendszer alakuljon ki. Az intézményi Fenntartó szándéka szerint az új struktúrában a korábbi működési problémák csökkennek, és megszűnhetnek, a gazdálkodás és a szervezettség stabillá válik. Mindezek hozzájárulnak a képzés minőségének az erősítéséhez, és az intézményi működés hatékonyságához.
 
Ennek részeként a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa véleményezte a minisztériumi előterjesztést, és egyszerű többségi, nyílt szavazással hozta meg döntéseit. A Szenátus egyetértett azzal, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári telephelyén működő Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar 2016. január 1. napjával kiváljon az intézményből, és csatlakozzon a győri székhelyű Széchenyi István Egyetemhez. A győri telephelyén működő Apáczai Csere János Kar kiválásával, és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar zalaegerszegi mechatronikai szak képzési helye megváltozásával kapcsolatban a Szenátus tagjainak csak kisebb része fejezte ki az egyetértését, a vita során kiemelték a jól működő szakmai és emberi kapcsolatrendszer fontosságát.
 
A Szenátus döntést hozott arról is, hogy a Fenntartó javaslatainak gyors és eredményes megvalósításához milyen lépéseket kell közösen megtenni, az Egyetem képviselői és a Fenntartó által lefolytatott előzetes tárgyalásokon történt megállapodásnak megfelelően. Irányelveket fogalmazott meg többek között az eszköznyilvántartás átvezetésére, a karok állományában lévő közalkalmazottak és a megbízási jogviszonyban állók jogfolytonosságára, a költségekre, az adminisztrációs területekre, a pályázati lehetőségekre és kötelezettségekre, továbbá a távozó karokat érintő PPP szerződések kezelésére vonatkozóan.
 
A Savaria Egyetemi Központ pozíciójával kapcsolatban az egyeztetések során igényként fogalmazódott meg, hogy a képzési portfólió átalakítására lesz szükség. Ezek tervezésére, a soproni karokkal történő együttműködés újrafogalmazására a Rektor rektori biztost nevezett ki, amely pozíció a későbbiekben a szombathelyi ügyekért felelős rektor-helyettessé alakul át. A pedagógusképzés területén, a Fenntartóval való egyeztetések során megerősítést nyert, hogy nem az egyes intézmények, hanem az intézményrendszer képezheti a továbbfejlődés irányát. Az észak-dunántúli pedagógusképzés fejlesztésében a jelenleg működő mindhárom oktatási helynek (Szombathely, Sopron, Győr) megvan a szerepe. A turizmus-vendéglátás képzés vonatkozásában a Közgazdaságtudományi Kar szakvezetésével a jövőben, Sopronban és Szombathelyen is indokolt a szak indítása – eltérő szakirányokban. Az Apáczai-karhoz tartozó tanszálló használatára pedig, a kar átadását követően, a majdani soproni hallgatóknak is jogosultságot kell kapniuk.
 
Az átalakítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a megújuló Nyugat-magyarországi Egyetem Soproni kampuszán egy erős, nemzetközi hírnevét szilárdító erdészettudományi (Erdőmérnöki Kar), illetőleg faanyag-tudományi (Simonyi Károly Faanyagtudományi, Műszaki és Művészeti Kar) képzési profilokra koncentráló olyan egyetem jöjjön létre, amelynek részeként a Közgazdaságtudományi Kar, valamint Pedagógiai Kar helye és szerepe is biztosított. A karok közti funkcionális szinergiáknak a „Zöld Egyetem” koncepció biztosít széles teret.
 
A szombathelyi és a soproni kampuszok együttműködésére az Egyetem vezetése – a Fenntartóval egyeztetve – egy új irányítási modellt alakít ki, amely biztosítja mindkét telephely intézményen belüli autonómiáját. Az Egyetem vezetése – az átalakításban érdekeltek bevonásával – átszervezéseket, racionalizálásokat kezdeményez, amelyhez a Fenntartó partnerségére is számíthat.
 
A magyarországi felsőoktatási intézményi átalakításban résztvevő Nyugat-magyarországi Egyetem Rektora és az új struktúra létrehozásáért felelős Kancellár ezúton is megköszöni mindazoknak a felelős hozzáállását és munkáját, akiknek szerepük volt és van abban, hogy a térségben a tradicionális értékek figyelembe vételével racionális képzési modell alakulhasson ki. Az átalakulás következő szakaszában is a teljesítményre, a magas minőségre, a versenyképes tudásra, az oktatók és a hallgatók értékteremtő együttműködésére számítunk. Közép-Európa kiemelkedő felsőoktatási rendszerének létrehozásában a nyugat-magyarországi régiónak is jelentős lehetőségei és feladatai vannak.

Forrás: NYME Press

Fotók: stulwerk.hu

Hírszerkesztő: Nagy László