"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Odafigyeléssel megelőzhető az erdőtűz

Odafigyeléssel megelőzhető az erdőtűz

Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik, amelyek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad. A tavaszi vegetációtüzek fellobbanásával károsodnak az erdők, értékes gyepterületek pusztulnak el, beleértve a helyszín teljes ökoszisztémáját, élővilágát. Nem ritka, hogy a tűz emberi életeket és lakott területeket is veszélyeztet. Ennek csak az odafigyelés, a megelőzés szabhat gátat.

Hazánkban gyakran előfordulnak az úgynevezett tavaszi tüzek. A közvetlenül a hóolvadás után kezdődő és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tartó időszak kiemelten veszélyes az erdő és vegetációtüzek szempontjából, ezért Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese mindenkit fokozott odafigyelésre int. Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, és az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől – említi az elképzelhető károkat a szakember.  Mint mondja, a lángokat már egy kisebb erősségű szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos erdőterületekre.

Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdő és vegetációtüzeket nehezebb eloltani. A tűz kialakulása ellen a legjobb védekezés az odafigyelés, csak a megelőzés segíthet! Az erdőtűz kialakulásának kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Ezért indokolt esetben az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

A témában további információk olvashatók a NÉBIH honlapján és az erdotuz.hu honlapon.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, FM Sajtóiroda

Fotók: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Hírszerkesztő: Nagy László