"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Országos erdőtűzmegelőzési konferenciát és szituációs gyakorlatot tartottak Szécsényben

Országos erdőtűzmegelőzési konferenciát és szituációs gyakorlatot tartottak Szécsényben

Országos erdőtűzvédelmi konferenciát és szituációs erdőtűzoltási gyakorlatot szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság július 2-án a Nógrád megyei Szécsényben és Táb-pusztán.

Nógrád megye természeti és civilizációs veszélyeztetettsége eltér az országos átlagtól, a második legtöbb erdő itt van hazánkban. A természet erőivel és a modern technikai vívmányok jelentette kockázatokkal szembeni harc széleskörű társadalmi összefogást követel meg. Az érintett hatóságok és gazdálkodó szervezetek kiemelt feladata a megelőzés, így a ma megtartott erdőtűzvédelmi konferenciát, majd az ezt követő gyakorlatot ennek jegyében szervezték meg.
 
Először az erdőtüzek védelmének témakörére felépített konferenciát tartották meg Szécsény Város Polgármesteri Hivatalának dísztermében. A rendezvényt Bérczi László tűzoltó dandártábornok nyitotta meg, aki kiemelte, hogy nagyon fontos a szabadtéri tüzek hatékony megelőzése, az eddig végzett munka sikerességét jelzi, hogy tavaly és az idén is jelentős mértékben csökkent a szabadtéri tüzek száma. Elmondta, hogy a tüzek a legnagyobb kárt az erdőkben teszik, ha ugyanis megsemmisül az erdő, akkor több évtizednek kell eltelnie, mire helyreáll a tűz előtti természeti állapot.
 
A tábornok megnyitóját követően Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője tartott előadást a Nógrád megyére jellemző sajátosságokról, az önkéntesek igénybevételének lehetőségeiről, valamint az erdőtüzek megelőzését célzó hatósági feladatokról. A konferencia második napirendi pontjának értelmében Barta-Vámos László tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Főosztályának kiemelt főreferense mutatta be az Országos Tűzmegelőzési Bizottság feladatait és eddig elért eredményeit, majd Szabados László tűzoltó alezredes, szintén a főigazgatóság tűzvédelmi főosztályának munkatársa beszélt a szabadtéri tüzek megelőzéséről és ismertette az országos adatokat.

A negyedik napirendi pont keretében Szabó Szilárd, a Heves Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója tartott előadást „Erdészeti igazgatóság, mint hatóság” címmel, majd Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese ismertette az erdőgazdálkodók tűzmegelőzési felelősségeit.
 
A konferencián elhangzott, hogy a tüzek miatt a nemzeti vagyonban keletkező károk mértéke leghatékonyabban a tűzmegelőzési tevékenység révén csökkenthető. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott propaganda sikeres és hatékony, az több milliárdos megtakarítást jelent a nemzetgazdaságnak, így az egész országnak. Az eredményes tájékoztató-tevékenységhez országos és regionális összefogásra van szükség, amelyben a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szerveknek, a mezőgazdaságban dolgozóknak, az erdészetek és a vadgazdálkodás képviselőinek, a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozásoknak, valamint a médiának egyaránt fontos szerepe van – hangzott el.
 
Azok az adatok és információk, amelyeket a különböző szakterületek által a koordinációs testületbe delegált szakemberek szolgáltatnak, nemcsak az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) tájékoztatási tevékenységét segítik, hanem a napi tűzmegelőzési munka során közvetlenül is hatékonyan felhasználhatóak – erről ismét az országos tűzoltósági főfelügyelő beszélt, de ezúttal már a nap rendezvényeit összegző sajtótájékoztatón.
 
Mindezek után a Varsány külterületén található Tábpuszta – Tábi-tó feletti erdős területen országos szituációs gyakorlat vette kezdetét, amelyen Nógrád megye hivatásos tűzoltó egységei, önkéntes tűzoltó egyesületei és a Palóc Mentőcsoport vettek részt. A gyakorlat forgatókönyve szerint nagy kiterjedésű erdőtűz pusztított az érintett területen és egy táborozó csoport több tagja a veszélyeztetett területen rekedt. A salgótarjáni, balassagyarmati, pásztói, berceli, rétsági és a   szécsényi tűzoltók, valamint a három önkéntes tűzoltó egyesület tagjai közös munkával fékezték meg a ,,tüzet", míg a Palóc Mentőcsoport tagjai felkutatták az eltűnt táborozókat és kimentették a területen rekedt sérülteket. A terület felderítését légi felderítő eszköz, pilóta nélküli robotrepülőgép (drón) is segítette, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság biztosított. A ,,sérülteket" az Országos Mentőszolgálat esetkocsijának személyzete látta el és szállította kórházba, természetesen gyakorlatról lévén szó, csak képletesen. A tűzoltás irányításába az Ipoly Erdő Zrt. szakembereit is bevonták.
 
A Nógrád megyében megtartott országos szituációs erdőtűzoltási gyakorlatot Bérczi László megfelelőre értékelte, záró beszédében hangsúlyozta, hogy mind a katasztrófavédelem, mind az erdészetek közös célnak tekintik a hatékony tűzmegelőzést. A bekövetkezett tűzesetek felszámolása összehangolt irányítói és beavatkozói tevékenységet igényel, ezért kiemelt jelentőségű volt a mai konferencia és az ezt követő erdőtűzoltási gyakorlat is.

Forrás: BM OKF

Fotók: Angyal Tibor, Salgótarjáni KvK, Angyal Eszter, NMKI

Hírszerkesztő: Nagy László