"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ökonap a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában

Ökonap a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában

A jó idő beköszöntével tartalmas családi programon vehettek részt az érdeklődők az obornaki Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolában április 11-én. A rendezvény jelmondata idén is az „Élj ökosan!” volt. A látogatók három előadást hallgathattak meg a „Környezettudatosság a családban” témakörben.

A vendégelőadókat és a közönséget Povics Noémi, az erdei iskola vezetője köszöntötte. Az első meghívott vendég, Nagy Réka Budapestről érkezett Obornakra családjával. Ő a nagysikerű Ökoanyu és Ökobaba című könyvek szerzője. Előadásában a természetes és a mesterséges alapanyagokból készült kozmetikumok és háztartási szerek előnyeinek, hátrányainak összehasonlításáról beszélt, könyveiben pedig konkrét ötletekkel is szolgál, hogy hogyan tehetjük egészségesebbé életterünket, és mivel válthatjuk ki az otthonunkban használt vegyszereket. A mindennapi tisztálkodás és testápolás során bőrünk rengeteg olyan allergén vagy rákkeltő anyaggal találkozik, melyek helyett természetes kozmetikumokat is választhatunk, készíthetünk.

A magyarszerdahelyi Gálné Kiss Viktória, a Héthatár Kecskefarm létrehozója kecsketejből készült termékeit mutatta be. A különböző ízesítésű és formájú kecskesajtok mellett igazi különlegesség volt a bazsalikomos joghurt, a gyerekek kedvence pedig a kecsketejsavóból készült nyalóka volt.

Az egészséges táplálkozás és a természetes gyógymódok alkalmazásának előnyeiről hallhattunk a harmadik előadásban is. Trojkó Péter, a Zalaerdő Zrt. munkatársa a méhészkedésről és a mézzel kapcsolatos érdekességekről tartott részletes bemutatót. Lehetett mézet kóstolni, és az érdeklődők közelről is szemügyre vehették a kiállított kaptár részeit.

A gyerekeket közben „öko-játszóház” és kézműves foglalkozások várták, és különféle szabadtéri játékokkal tölthették el a tavaszi délutánt. A felnőttek bevonásával pedig a családok egy „rejtvény-túrára” indulhattak, az értékes nyeremények megszerzéséért egy „öko-feladatlapot” kellett kitölteni, melyre a válaszokat az előadásokat meghallgatva és az erdőben elrejtve találhatták meg.

A tartalmas programok és a kellemes időjárás nagyban hozzájárultak a közel 80 résztvevő aktív kikapcsolódásához. A tavaszi erdei iskolai szezon kezdetén megrendezett Ökonap reményeink szerint hagyománnyá válik, és jövőre még több környezettudatos érdeklődőt és játszani vágyó gyermeket köszönthetünk.

Forrás: Zalaerdő Zrt.

Szerző: Fűrné Kinsztler Anita

Fotók: Fűr Tamás

Hírszerkesztő: Nagy László