"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Május elején adják át az Ipoly Erdő Zrt. új ökoturisztikai fejlesztéseit

Május elején adják át az Ipoly Erdő Zrt. új ökoturisztikai fejlesztéseit

Utolsó simítások, ugyanakkor talán a legnagyobb gondosságot igénylő munkák zajlanak a Nyugattól-keletig a nógrádi erdőkben, az Ipoly Erdő Zrt. komplex ökoturisztikai fejlesztése pályázati projekt megvalósításának végéhez közeledve.

A Naszály-hegy lábánál fekvő Katalinpusztai Kirándulóközpontban a látogatókat európai színvonalú parkoló fogadja majd, ahonnan kerti kisvasúttal, alagúttal tarkított izgalmas úton haladva közelíthető meg a kirándulóközpont. Katalinpuszta a Cserhát, a Börzsöny és Nógrád megye fogadókapuja, innen tartalmas kirándulások tervezhetők. Az Ipoly Erdő Zrt. a fejlesztés során ezt szem előtt tartotta, így a kirándulóközpont egyfajta információs kapuként is szolgál majd, nem mindennapi élmény formájában. Már készül az a 6x4 méteres látványtérkép, mely a földre helyezve, járható módon ábrázolja majd a Börzsöny-hegység és Nógrád megye kulturális, turisztikai vonzerőit, ezzel segítve a kirándulások megtervezését. Ugyanakkor felépül a tavaly ősszel felújítva átadott Csóványosi kilátó  kicsinyített mása, mely egyben kilátóként is funkcionál. A kirándulóközpont eddigi, sokak által kedvelt kínálata  mellett bővülnek a játéklehetőségek, a kéttornyú piramis egyszerre több tucat gyermek tartózkodását is lehetővé teszi.

A Társaság saját erőből bővíti a szálláskapacitást is. A 35 fős erdei iskolai szállás mellett 5 szobás turistaszállás nyújt majd lehetőséget a többnapos komfortos tartózkodásra. Az információs pont és az illemhelyek kialakítása pedig még komfortosabbá válik a kirándulóközpontot.

A Somoskői vadaspark szomszédságában felépült fogadóépület szolgáltatásait várhatóan nyáron már igénybe vehetik a vendégek. A fejlesztéssel a várakat, tanösvényeket, geológiai és egyéb kulturális, történelmi értékeket felfűzve elsősorban a fiatal korosztály és a családok számára a természet és a táj megismerését szeretnénk segíteni. A megépített fogadóépületben szálláshelyek adnak lehetőséget a hosszabb idejű kikapcsolódásra, az állatállomány is bővül, a vadasparkban a nagyobb, az épület melletti kisállat-simogatóban pedig a kisebb állatokat lehet majd megtekinteni.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: Ipoly Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László