"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Idén is lehet pályázni az év ökoturisztikai létesítménye címre

Idén is lehet pályázni az év ökoturisztikai létesítménye címre

A Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében egy éven át tartó promóciós- és marketing körút aggteleki rendezvényén ünnepélyes keretek között hirdették meg kedden „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” pályázatot, amit a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség írt ki közösen.

Dr. Rácz András a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára beszédében elmondta: a pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik megmérettessenek kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. Látogatóbarátnak tekinthető az az ökoturisztikai létesítmény, amely a természeti és táji örökség megőrzése mellett történő bemutatáson túl, a látogatók igényeit is figyelembe veszi, illetve a tervezése és működtetése a kereslet ismeretében zajlik. Ezek a létesítmények infrastruktúrájukat tekintve, felszereltségben és a szolgáltatásokban is a látogatók alapvető elvárásainak megfelelően vannak kialakítva és a természeti örökség bemutatása élményszerűen történik – foglalta össze a helyettes államtitkár.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhatnak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A címet elnyerő létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

A 2017-ben beérkezett pályázatok között kategóriánként legfeljebb egy-egy különdíj odaítélésére van lehetőség, amelyet idén a térségi szempontból kiemelkedő jelentőségű létesítmény kaphatja meg, függetlenül attól, hogy a pályázaton helyezést ér-e el vagy sem.

A tavalyi évben látogatóközpont kategóriában megosztott első helyezést ért el a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) és a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.), míg tanösvény kategóriában a Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság) végzett az élen. A leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak járó különdíjat a Patkós Stúdió (Tápiógyörgye) vehette át.

A pályázati adatlap május 23-tól letölthető az alábbi honlapokról:

www.termeszetvedelem.hu/okoturizmus illetve http://szakmai.itthon.hu/felhivasok-palyazatok

A pályázat beadásának határideje: 2017. június 30.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: kormany.hu

Hírszerkesztő: Nagy László