"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Jelentős előrelépés a hivatásos vadászok számára az új Vtv.

Jelentős előrelépés a hivatásos vadászok számára az új Vtv.

A Vadászati törvény módosítása és annak készülő végrehajtási rendelete jelentős mértékben javít a hivatásos vadászok helyzetén – tájékoztatott dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. Az OMVK megyei Területi Szervezetei hivatásos vadász alelnökeinek értekezletén – amelyet az Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyével egy időben, június 17-én tartottak a Balaton-Felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában – elhangzott az is: a vadászati vezetőknek és az érdekképviseletnek nagy a felelőssége abban, hogy pontos és hiteles információk lássanak napvilágot az új jogszabályi környezetről.

Az OMVK Elnökségének meggyőződése, hogy a hivatásos vadászok a letéteményesei a jövő magyar vadgazdálkodásának. Cél, hogy ezt minden vadásztársasági tag és vezető egyaránt felismerje és a ma széles körben tapasztalható rövidtávú szemléletet mielőbb váltsa fel a hosszabb távlatokban való gondolkodás.

A legfőbb változások, amelyek erősítik a hivatásos vadászokat:

-      A hivatásos vadász tevékenységét munkaviszonyban, teljes napi munkaidőben fogja végezni, kizárólag egy vadászatra jogosult alkalmazottjaként.

-       A vadászatra jogosult jogosultsága felfüggesztésre kerül mindaddig, míg a hivatásos vadászokkal kapcsolatos törvényi kötelezettségeinek nem tesz eleget.

-       A jogszabályi előírások betartását a tájegységi fővadászok szavatolhatják.

-       A vadászatra jogosultak szakmai munkájának irányítását – azaz a vadászmesteri tisztség betöltését – a jogszabály megfelelő végzettséghez köti.

-       A hivatásos vadász – megerősítve a tájegységi fővadásszal – jelezheti az esetlegesen tapasztalt visszásságokat és kérheti az üzemterv végrehajtásának felülvizsgálatát, mivel a vadászatra jogosultak a földtulajdonosi közösséggel nem köthetnek olyan haszonbérleti szerződést 2017. március 1-jétől, amely 2037. március 1-jéig garantálná a jogosultságukat.

Mindezen kívül az OMVK egy bértábla-ajánlást állított össze a közalkalmazott bértáblából kiindulva a hivatásos vadászok számára (ez letölthető ide kattintva). A táblában szereplőknél alacsonyabb fizetések biztosítása nélkül aligha sikerülhet jó szakembert alkalmazniuk az egyesületeknek.

Az ülésen mindezen kívül szó esett a vadőröket érintő problémák kezelésének lehetőségeiről, a vadászatra jogosultakat érintő változásokról a 2017. március 1-jén kezdődő üzemtervi ciklusban, valamint a Vtv. végrehajtási rendeletéről. Ehhez az OMVK augusztus 15-éig várja az javaslatokat, észrevételeket az info@omvk.hu és a jamborlaszlo@taegrt.hu címre.

Forrás: OMVK

Fotók: Földvári Attila/OMVK

Hírszerkesztő: Nagy László