"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elindult az online erdei szálláskereső

Elindult az online erdei szálláskereső
22 állami erdőgazdaság szálláshelyeit gyűjti egybe az erdeiszallas.hu. A weboldalon hangulatos vadászházak, erdei pihenőhelyek és turistaházak között böngészhetünk, de a tervek szerint szálláshelyfoglalási lehetőséggel is bővítik a szolgáltatások sorát. Addig is nézzük, mit kínál az erdő!
 
 
Szerencsére hazánk sok kiterjedt, szépen gondozott erdőséggel büszkélkedhet: Magyarország területének majd egyötödét erdő borítja. Nem árt tudni, hogy a hazai erdőségek csaknem felét kezelik, gyarapítják az állami erdőgazdaságok, akik számos programot, túrát is szerveznek, melyekhez érdemes – városi embernek talán túlságosan is – korán kelni. Ez persze nem is akkora gond, ha hozzávesszük, hogy ilyenkor a természettel együtt ébredés élményét is átélhetjük. 
 
Ha utunkat erdők közé, a természetbe tervezzük, de az egynapos kirándulásnál tovább maradnánk, az erdeiszallas.hu weboldal segítségével színvonalas szálláshelyek között böngészhetünk. Az oldalon a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó 22 állami tulajdonú erdőgazdaság gondozásában álló vadászházak, kúriák, turistaszállások és erdei iskolák között válogathatunk, sőt, az online foglalási rendszer segítségével nemsokára akár az íróasztal mögött ülve is lefoglalhatjuk szállásunkat az utazás célpontján.  
 
„Sokszor igénybe veszik az erdei szálláshelyeinket baráti társaságok, céges csapatépítő rendezvények vagy családi összejövetelek céljából is"- mondja Klenovics Anikó szállodavezető, aki még hozzáteszi, bár a vadászházakat eredetileg nem turisztikai céllal hozták létre, a szálláshelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy párunkkal, vagy akár a gyermekünkkel is együtt pihenjünk ezeken a hangulatos, sokszor a településektől távol fekvő, erdőmélyi helyeken.
 
A szálláshelyek egy része már jó néhány száz éves, patinás épület, ilyenek a vadászkastélyok, kúriák, melyek eredeti állapotukban, de a 21. századnak megfelelő kényelmi szinttel (például jakuzzival) várják a vendégeiket. Ezek az épületek általában a vadászterület közelsége miatt kerültek éppen arra a helyre, ahol állnak – távol a lakott területektől -, vadászidényben tehát előfordulhat, hogy turistaként nem tudunk itt szállást foglalni. Az oldalon böngészve viszont biztos, hogy egész évben találunk olyan helyet, ahol nyugodtan pihenhetünk. „A vadászidényben nem célszerű, ha vadász- és turista vendégek is vannak ugyan azon a szálláshelyen, ezért van olyan időszak, amikor az adott vadászházban nem lehet majd szállást foglalni. Tapasztalataink szerint a turisták körében túlnyomórészt a tavasztól nyár végéig tartó időszak a kedvelt a természetjárás, kerékpározás, erdei környezet nyújtotta kikapcsolódás, egyéb programlehetőség miatt." – magyarázza Klenovics Anikó.
 
Az oldalon nem csak szállásajánlatot találhatunk, könnyen kereshetünk magunknak programot az erdőgazdaságok szervezésében, legyen az akár egy tematikus kisvasutas út, túra a szarvasfarmon, sétahajózás vagy egy skanzenlátogatás. Persze találunk állandó programokat is, mint a lovaglási lehetőség, kemencés sütögetés vagy a közeli romokhoz tett felfedezőtúra. Ha pedig inkább másra bíznánk a programok és a szállás megszervezését, csomagajánlatokból is válogathatunk. Arra a kérdésre, hogy miért érdemes az erdei szálláshelyeken pihenni, Klenovics Anikó így válaszol: „Abszolút ideális hely a természetkedvelőknek. Sok nagyvárosi vendég keresi az erdei, eldugottabb szálláshelyeket pont azért, hogy ki tudjanak kapcsolni, jó levegőt szívni és tényleg csendben pihenni. Emellett, ha igénylik, egyéb programokat is szervezhetnek".

Forrás: itthon.hu

Fotók: erdeiszallas.hu

Hírszerkesztő: Nagy László