"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Újszerű nemzetközi on-line videókonferenciát rendeztek az Erdőmérnöki Karon

Újszerű nemzetközi on-line videókonferenciát rendeztek az Erdőmérnöki Karon

2016. április 28-án 9 órai kezdettel újszerű kezdeményezéssel nemzetközi, online, angol munkanyelvű konferenciát tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának tanácstermében. Az internet adta lehetőségeket felhasználva három intézmény (az Uráli Állami Erdészeti Egyetem, Jekatyerinburg, Oroszország, a Mendel Egyetem Erdészeti Kar, Brno, Csehország és a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, Sopron) képviselői és hallgatói tartottak előadásokat a klíma- és környezeti változások erdei ökoszisztémákra gyakorolt hatásairól.

A technikai háttér érdekessége, hogy nem volt szükség különleges videokonferencia berendezésre, szélessávú internettel, egyszerű webkamerával és kivetítővel valamint egy laptoppal jó kommunikációt lehetett biztosítani a helyszínek között.

A konferencia megnyitása, valamint a rektori, dékáni sőt, Jekatyerinburgban konzuli üdvözletek elhangzása után a konferencia témáját Mátyás Csaba akadémikus gondolatébresztő előadása vezette be, mely szerint a globális változások az eddigi legnagyobb kihívás jelentik az erdészet számára.

A konferencia főszereplői a hallgatók és doktoranduszok voltak, előadásaik számos témakörben hangzottak el: beszéltek többek között az imissziós hatásokról, a klímaváltozás hatásáról a fák magassági növekedésére valamint a madár és a rovarvilágra. Ugyan a vizsgálatok helyszínei földrajzilag távol esnek egymástól, de a vizsgálati módszerek és a következtetések megállapításának módszertana hasonló volt.

Minden hallgató komolyan vette a megmérettetést, alaposan felkészültek, de a nyelvtudásban és az előadáskészségben még mutatkoztak különbségek.  A hagyományteremtő céllal megrendezett konferencia célja éppen ezért kettős: egyfelől a hallgatók lehetőséget kapnak a az egymás közötti tapasztalatcserére, másfelől gyakorlatot szerezhetnek abban, hogy idegen nyelven, nemzetközi környezetben mutassák be kutatási eredményeiket.

Összefoglalva megállapítható, hogy a konferencia – az első próbálkozásnál természetes technikai zökkenőktől eltekintve – sikeres volt. Nagy előnye az online konferenciának, hogy a szervezési erőfeszítéseket nem tekintve gyakorlatilag ingyenesek. Természetesen a szakemberek személyes találkozóját, a személyes ismeretséget semmi sem pótolhatja, de az ilyen rendezvények nagyon is alkalmasak gyakorlásra, hatékony eszmecserére.

Folytatásként a Kar és a konferencia szervezői további lehetséges partnerek bevonásán is gondolkodnak. A hasonló rendezvények aktívan hozzájárulnak a tudás nemzetközivé válásához, a hallgatóknak pedig segítenek felkészülni a nemzetközi porondra való kilépésre.

A konferencia technikai és szerver hátterét a Nemzeti Információs és Infrastruktúra Fejlesztési Intézet biztosította, mely segítséget a szervezők ezúton köszönnek meg.

A konferencia utólag is megtekinthető, az 1. rész és a 2. rész linkjére kattintva.

Forrás: NYME EMK

Fotók: NYME EMK

Hírszerkesztő: Nagy László