"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Örökerdő az M5 Mindenki Akadémiáján

Örökerdő az M5 Mindenki Akadémiáján
Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke eleget tett az M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna meghívásának, hogy az örökerdő-gazdálkodásról tartson előadást a Mindenki Akadémiája c. műsor stúdióközönségének és természetesen a tévénézőknek. 


(A reklám lefutása után tölt be a lejátszóablak méretre igazodó videó.)

Az örökerdő-gazdálkodás legfőbb jellemzői: az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, az őshonos fafajok (helyi származások) előnyben részesítése, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti) erdőművelés, az öreg és holtfák védelme, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás. Az örökerdőben többféle fajú és korú fa él együtt, hiszen az örökerdő-gazdálkodás alapelve tiltja a tar- és végvágást. Ennek köszönhetően hatékonyan megőrizhető az erdők biodiverzitása, miközben az ilyen erdők ellenállóbbak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. közel két évtizede kezdte meg a folyamatos erdőborítást eredményező örökerdő-gazdálkodás alkalmazását. A Dobogókő közelében található Mexikó-pusztán kísérleti jelleggel elindított szakmai munka igazolta a hozzá fűzött reményeket: ökológiai és ökonómiai szempontból egyaránt az örökerdő nyújt megoldást a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósítására. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti, Visegrádi, Budakeszi, Pilisszentkereszti, Pilismaróti és Szentendrei Erdészete eddig összesen 5000 hektár területen alkalmazta az örökerdő-módszert, amelyhez 2017 januárjától a Pilismaróti Erdészet újabb 3600 hektárral csatlakozik.

Forrás: Mindenki Akadémiája, Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: videó: M5 - Mindenki Akadémiája

Hírszerkesztő: Nagy László