"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az örökerdők doktora

Az örökerdők doktora

Sikerrel védte meg az örökerdők kezelésének ökonómiai kérdéseivel foglalkozó értekezését, majd a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának tanévzáró kari tanácsülésén ünnepélyes keretek között vehette át summa cum laude minősítéssel doktori címét Csépányi Péter, Kaán Károly díjas okleveles erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke, az OEE Visegrádi Helyi Csoport elnöke, az Egyesület korábbi elnökségi tagja, volt régióképviselő.

Tudományos munkájában Csépányi Péter a Pilisi Parkerdőben üzemi méretekben alkalmazott örökerdő-gazdálkodás gyakorlati tapasztalataiból kiindulva összehasonlította a vágásos és a folyamatos erdőborítást megtartó erdőgazdálkodási módszerek gazdaságosságát. A hazai és külföldi szakirodalom alapos elemzése és a disszertáció elkészítése során végzett kutatások egyaránt az örökerdő-gazdálkodás ökonómiai fenntarthatóságát, sőt előnyeit támasztották alá. Az értekezés feltárta az ehhez szükséges erőforrások körét, a megfelelő színvonalú gépparktól kezdve, a jól képzett és motivált erdész szakembereken keresztül, a megbízható szaktudású fakitermelő vállalkozókig.

A disszertáció jelentős mértékben alapozott a Mexikó-pusztai Pro Silva Bemutató Területen 1999 óta folyó kutatásokra, és a Pilisi Parkerdőben már a kezelt terület 40%-án bevezetett örökerdő-gazdálkodás gyakorlati tapasztalataira.

Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton gratulál a doktori cím elnyeréséhez!

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: SOE EMK

Hírszerkesztő: Nagy László