"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

XVIII. Országos Erdészeti és Faipari Sportnapok

XVIII. Országos Erdészeti és Faipari Sportnapok

Idén a Szombathelyi Erdészeti Zrt-t érte a megtiszteltetés, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező Országos Erdészeti és Faipari Sportnapokat megszervezze, története során először. A rendezvény Szombathely városában került lebonyolításra. A sportnapok kitalálója az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete volt 18 évvel ezelőtt, akik idén is közreműködtek a lebonyolításban.

A sportnapok első napja péntek, a csapatok megérkezéséről, a technikai értekezlet lebonyolításáról szólt. A szállás és a technikai értekezlet a Nyugat-Magyarországi Egyetem Pável Ágoston Kollégiumaiban volt. A résztvevőket a sportnapok mindhárom napja alatt a Savaria Karnevál is szórakoztatta.

Szombaton már a sporté volt a főszerep. A versenyek több helyszínen kerültek lebonyolításra. A központ a Haladás VSE sportkomplexuma volt, ahol a kispályás labdarúgás, a sakk, a tarokk és a futószámok (100 m és 800 m) kerültek lebonyolításra. Az asztalitenisz verseny helyszíne a Gépipari szakközépiskola sportcsarnoka, az úszás és a streetball helyszíne pedig a Városi Uszoda volt. A férfi tekések a VAOSZ pályán, míg a hölgyek az Arborétum sportcentrum tekepályán küzdöttek meg a győzelemért. Az erdei futás versenyszámot pedig a Szombathelyi Parkerdőben bonyolították le.

A kispályás labdarúgás hatalmas küzdelmet hozott a 18 nevezett csapat között. Elsőként 4 csoportban küzdöttek meg a csapatok, két csoportban is csak a több rúgott gól döntötte el a továbbjutás kérdését (Ennek esett áldozatául a szervező erdőgazdaság csapata is). A nyolc között már egyenes kieséses formában zajlott tovább a küzdelem, a legjobban várt mérkőzés a Román csapat és a Székelyföldről érkezett csapat összecsapása volt, ahol a későbbi győztes Román csapat egy késői góllal egyenlített, és büntetőkkel jutott a legjobb négy közé. Ahová követte őket a Nyírerdő Zrt., a NÉBIH és a Mecsekerdő Zrt. csapata. Az elődöntőkben szoros küzdelmek voltak, és mind a két meccs büntetőkkel dőlt el a Román csapat és a Nyírerdő Zrt. csapatának javára. A döntőben a Román küldöttség csapata 3-2 –re nyert, a 3. helyezett pedig a NÉBIH csapata lett.

A tekében 2 x 20 gurítást kellett a versenyzőknek ledobniuk (10 teli és 10 tarolás). Férfi egyéni tekében a Gaál Albert (Zalaerdő Zrt.) nyert, megelőzve Kozma Csabát (KAEG Zrt.) és a holtversenyben 3. helyezett Zsoldos Csabát (Szombathelyi Erdészeti Zrt.) és Nádasdi Szabolcsot (Északerdő Zrt.). A csapatversenyt a Zalaerdő Zrt. I. csapata nyerte, megelőzve a Zalaerdő Zrt. II. és a KAEG csapatát. A nők között Drobniné Pollák Margit (Vérteserdő Zrt.) hódította el az első helyet, második helyen végzett Göncz Vivien (Bakonyerdő Zrt.), míg harmadik helyen Váczi Edit (Mecsekerdő Zrt.) végzett. A hölgyek csapatversenyét a Bakonyerdő Zrt. I. csapat nyerte, második a Vérteserdő Zrt., harmadik a Mecsekerdő Zrt. csapata lett.

Úszásban két versenyszámban indulhattak a sportolók, 50 m mell és 50 m gyors úszásban. A férfiaknál 50 m gyorsúszásban Szabó Péter (Bakonyerdő Zrt.) lett az első, Lovrencsics Tamás (Zalaerdő Zrt.) a második és Bende Ákos (KEFAG Zrt.) a harmadik helyezett. 50 m mellben szintén Szabó Tamás nyert, Vajda Márton (VADEX Zrt.) és Lovrencsics Tamás előtt. A hölgyek 50 m gyorsúszás számát Stefcsik Viktória (KAEG Zrt.) nyerte Joós Eszter (Zalaerdő Zrt.) és Kormos Krisztina (Pilisi Parkerdő Zrt.) előtt. 50 m mellben Palka Réka (Mecsekerdő Zrt.) végzett az első helyen megelőzve Joós Esztert és Stefcsik Viktóriát.

A futó versenyszámokat a Haladás VSE centerpályáján rendezték meg, 100 m és 800 m-en. A férfiak között Lovrencsics Tamás (Zalaerdő Zrt.) nyerte mindkét számot. 100 m-en második helyezett lett Román József (Északerdő Zrt.), harmadik helyezett Hüll László (Bakonyerdő Zrt.). 800 m-en a győztes mögött második helyen végzett Józsa Balázs (KEFAG Zrt.), míg harmadik helyen Kővári Barnabás (VADEX Zrt.) végzett.

A hölgyek 100 m-es versenyszámát Tóth Alexandra (TAEG Zrt.) nyerte, megelőzve Hipság Veronikát (Bakonyerdő Zrt.) és Szigetvári Évát (Nyírerdő Zrt.). A 800 m-es versenyszámban két induló volt, mindketten a KAEG Zrt. versenyzői voltak. A győztes Mészáros Ágnes lett Takácsné Ihász Viola előtt. Itt az összetett versenyben feleztük a pontokat.

A sakk versenyszámot 7 fordulós Svájci rendszerben bonyolították le, ahol a hölgyek és az urak külön küzdelmet folytattak. A hölgyeknél Czigoláné Németh Diána (Zalaerdő Zrt.) nyert Kovács Linda (Északerdő Zrt.) és Máté Zsoltné (Bakonyerdő Zrt.) előtt. A férfiaknál hatalmas csata után Papp Nándor (Zalaerdő Zrt.) nyert Dumitruc Viorel (Románia) és Grzegorz Klimek (Lengyelország) előtt.

A tarokk versenyen összesen 8 induló volt, közülük Markó Béla (Pilisi Parkerdő Zrt.) lett az első helyezett, míg második helyen végzett Barna Péter (KEFAG Zrt.) és harmadik helyen Szentpéteri Sándor (Pilisi Parkerdő Zrt.) Ebben a versenyszámban a hölgyek a férfiakkal együtt indultak.

Asztaliteniszben a hölgyek két csoportban versenyeztek, majd az első két továbbjutó küzdött meg a első három helyért. Első lett Birkás Mária (Mecsekerdő Zrt.), második Kovács Pálné (Északerdő Zrt.), harmadik Molnár Katalin (Északerdő Zrt.). A férfiak mezőnye népesebb volt, így ott 7 csoportban küzdöttek meg a versenyzők a továbbjutásért, majd egyenes kiesésben folytatták az útjukat a döntőig. Az elődöntő egyik ágán háziverseny volt (Máté Gyula játszott Horváth Józseffel), míg a másik ágon a tavalyi győztes (Markó András) küzdött meg Pető Ferenccel. A végén a Markó András (TAEG Zrt.) védte meg a címét, megelőzve Máté Gyulát és Horváth Józsefet (mindketten Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Az erdei futás versenyszámban összesen 2,3 km-t kellett futniuk a résztvevőknek. A sportolók között az egészen fiatalok is szerepeltek, és értek el kiváló időket. A verseny végén minden résztvevő minősítő oklevelet kapott (arany, ezüst és bronz oklevelet). A hölgyeknél Tóth Alexandra (TAEG Zrt.) nyert, megelőzve Tengerdi Boglárkát (Verga Zrt.) és Szigetvári Évát (Nyírerdő Zrt.) A férfiak mezőnyében haza siker született, hiszen Németh Ádám személyében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. adta a győztest. Második lett Oláh Lajos (Bakonyerdő Zrt.), harmadik helyezett Pataki Bálint (NÉBIH) lett.

A nap során streetball versenyt is rendeztek, ahol hat csapat küzdött meg egymással. A döntőt az Egererdő Zrt. csapata nyerte, a VADEX Zrt. csapata előtt. Harmadik helyen az Északerdő Zrt. csapata végzett, akik a helyosztón a Muraszombatból érkezett szlovén csapatot verték meg.

A versenyek befejeztével 19.00 órától a HVSE munkacsarnokában került sor az eredményhirdetésre, valamint azt követően a gálavacsorára. Az est folyamán a helyezettek értékes díjakban részesültek, valamint kiderült az összetett csapatverseny végeredménye. Első helyen ismételten a Zalaerdő Zrt. csapata végzett 89 ponttal, megelőzve a Bakonyerdő Zrt. csapatát, akik 57 pontot gyűjtöttek, és a harmadik helyen végzett KAEG Zrt. csapatát (36 pont).

A záró rendezvényen Berényi Gyula (EFDSZ főtitkár) köszöntötte elsőként az egybegyűlteket, majd Dudás Péter (EFDSZB elnök) és Bugán József (vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.) szólt a sportolókhoz. A záróbeszédek alkalmával Bugán József átadta a szervezési feladatok stafétabotját Majoros Gábornak, a jövő évi rendező VADEX Zrt. vezérigazgatójának, továbbá javasolta, hogy a jövőben a rendezvényt nevezzék Kárpát – medencei Erdészeti és Faipari Sportnapoknak.

A sportnapokról további képeket a Híralbumok képgalériában tekinthet meg a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerző: Doncsecz Gábor

Fotók: Markó András

Hírszerkesztő: Nagy László