"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Összefogás a Peszéri-erdő természeti értékeinek megőrzéséért

Összefogás a Peszéri-erdő természeti értékeinek megőrzéséért

Egy olyan projekt elindulásának lehetünk tanúi, amely az erdészeti és a természetvédelmi ágazat együttműködésével jött létre a Peszéri-erdő természeti értékeinek megőrzése érdekében – mondta Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az OAKEYLIFE projekt nyitórendezvényén tartott köszöntőbeszédében.

Büszkék lehetünk arra az összefogásra, amelynek köszönhetően létrejött az OAKEYLIFE Projekt – emelte ki a szaktárca államtitkára. Mint mondta, az együttműködés keretében három szervezet, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unióhoz a meszes homoki erdőssztyepp élőhely-rekonstrukciós program megvalósítására.

A Földművelésügyi Minisztérium, mint az erdőgazdálkodásért és természetvédelemért felelős tárca támogatta a kezdeményezést. Ennek eredményeként a 2017. augusztus 1. és 2022. december 31. közötti időszakban, a várhatóan mintegy 2,7 millió euró költségvetésű program az agrártárca társfinanszírozásával valósulhat meg – fejtette ki az államtitkár.

Gulyás Andrea beszédében méltatta a projektmenedzsmenti feladatot ellátó KEFAG Zrt. kutatás-fejlesztés területén végzett tevékenységét és reményét fejezte ki, hogy a projekt eredményeként az elkövetkező generációk számára is meg tudják őrizni a Peszéri-erdő természeti értékeit.

Az OAKEYLIFE projekt célja, hogy a programban résztvevők felszámolják a Natura 2000 fenntartási célok teljesítését fenyegető, legjelentősebb lokális veszélyeztető tényezőket, ezáltal javítsák a kiemelt jelentőségű közösségi élőhelytípusok természetvédelmi helyzetét; továbbá növeljék azok kiterjedését. A projekt gazdái kiemelt feladatuknak tekintik a társadalmi felelősségvállalás és környezettudatos magatartás erősítését.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotók: http://kiskunsagi-puszta-turak.blogspot.hu/

Hírszerkesztő: Nagy László