"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Összhang az erdőhöz kapcsolódó közérdek és az erdőgazdálkodási érdekeltség között

Összhang az erdőhöz kapcsolódó közérdek és az erdőgazdálkodási érdekeltség között

A kormány közvetlen szakmai tanácsadó testülete, az Országos Erdő Tanács új elnököt választott dr. Lakatos Ferenc soproni professzor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar dékánja személyében.

Hazánk területének több mint huszonegy százalékát borítja erdő. Ennek nagyobbik hányada állami kézben van, de közel fele magánerdő több százezer tulajdonossal. Jelentős részük csekély, pár száz négyzetméteres erdővel rendelkezik, de akadnak jóval nagyobb erdőbirtokok is – összegezte dr. Lakatos Ferenc, a 2010-ben létrehozott Országos Erdő Tanács most megválasztott új elnöke.

Hozzátette: legfontosabb feladatának azt tartja, hogy összhangot teremtsen az erdőhöz kapcsolódó közérdek és az erdőgazdálkodási érdekeltség között. Az erdőtanácsban a minisztériumok, a magánerdő-tulajdonosok, érdekképviseleti vagy civil szervezetek által felvetett kérdések közös megoldására nyílik lehetőség.

Az új elnök szerint a 2009-es erdőtörvény módosításának előkészületei is időszerűek. A várható változtatások közül kiemelendő, hogy javasolják az erdészeti szakirányítás támogatásának visszaállítását a magánerdők működésének optimalizálásához. A további tervek között szerepel az erdészeti felsőoktatás helyzetének értékelése is.

Korábbi kapcsolódó híranyagunk:Dr. Lakatos Ferenc az Országos Erdő Tanács új elnöke

Forrás: kisalfold.hu

Fotók: Agroinform

Hírszerkesztő: Nagy László