"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Már ősszel tárgyalhat az Országgyűlés az új vadgazdálkodási törvényről

Már ősszel tárgyalhat az Országgyűlés az új vadgazdálkodási törvényről

Az új vadgazdálkodási törvényt várhatóan már ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés - mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, a törvény koncepciójának társadalmi vitáját lezáró tanácskozáson.

Fazekas Sándor kiemelte: elsődleges szempont, hogy a készülő törvény a biológiai sokféleség megőrzéséről és a vadgazdálkodásról szóljon, biztosítsa a természetvédelem, az erdő- és a mezőgazdálkodás közötti összhang megteremtését.

Az új törvény koncepciója szavai szerint az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatai alapján készült, figyelembe véve a gazdálkodók és a szakmában dolgozók véleményét - hangsúlyozta.

A legfontosabb újraszabályozandó kérdések között sorolta fel Fazekas Sándor a vadászterületek kialakításának rendjét; a tájegységi vadgazdálkodás bevezetését; az üzemtervi időszak hosszának megváltoztatását; a vadászati jog kérdéskörét. Kiemelte, hogy újraszabályozzák a földtulajdonosi közösségek működését is, felszámolva a gazdák kiszolgáltatottságát. A jogszabályban meghatározzák a hivatásos vadászok alkalmazására; a nagyvad állományszabályozásra, valamit a vadkárokkal kapcsolatos kérdéseket, és átalakítják a trófeabírálati rendszert, illetve javítják az apróvad-gazdálkodás szabályait is.

A miniszter aláhúzta: az új elképzelés megtartja a régi jogszabály pozitívumait. A koncepció legfontosabb új eleme a tájegységi vadgazdálkodási szemlélet. Ennek alapján öt nagy vadgazdálkodási régiót és mintegy 50 tájegységet alakítanak ki. A fenntarthatóság mellett célkitűzés a hagyományos magyar vadászati kultúra megtartása és támogatása, ami nemzeti érték.

Bitay Márton Örs, az állami földekért felelős államtitkár elmondta: csaknem száz vélemény érkezett a koncepcióhoz, többségük támogató, volt néhány pontosító, javító észrevétel is, és néhány a koncepció alapvetéseit is kifogásoló álláspont. A tárca sok hasznos információhoz jutott a konzultációval - mondta az államtitkár.

Kiemelte: abban mindenki egyetértett, hogy szükség van új törvényre. Annak a zsinórmértéknek a megtalálása is fontos, amely összhangot teremt a reális és ésszerű természetvédelem, a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás és a mezőgazdasági tevékenységek között. Abban sem különböztek a nézetek, hogy tervezhetőbb és kiszámíthatóbb gazdálkodási ciklusokra van szükség, és erősíteni kell a szakmaiságot.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke jelezte: a NAK mintegy 12 ezer tagja végzi az erdő- és vadgazdálkodási területen mindennapi tevékenységét. A köztestület kötelessége, hogy véleményüknek hangot adjon, ezért a NAK tagjainak javaslatai közül több is bekerült a koncepcióba. Kiemelte: a NAK stratégiai partnere a vadászkamara, a két szervezet sok esetben együtt véleményezte az új törvény koncepcióját.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetégének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, jó, ha érdemi korrekt párbeszéd alakul ki a készülő új vadgazdálkodási törvényről. A párbeszéd hozzájárul ahhoz, hogy olyan törvény szülessen, amely a következő időszakban irányt szab, lehetőséget teremt a magyar vadállomány minőségi javítására, lehetővé teszi a vadász és a gazda korrekt kapcsolatát - mondta.

Forrás: MTI, FM

Fotók: vadaszlap.hu

Hírszerkesztő: Nagy László