"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Mintegy 950 ezer hektáron megszűnik az osztatlan földtulajdon

Mintegy 950 ezer hektáron megszűnik az osztatlan földtulajdon

Mintegy 950 ezer hektárnyi területen szüntetné meg az osztatlan közös tulajdont a kormány legújabb intézkedése - írja korábbi cikkében a Magyar Nemzet a Földművelésügyi Minisztériumra hivatkozva.

A tárca szerint az erről szóló, nemrég megjelent kormányrendelet nyolcezer földrészlet esetében rendezheti a helyzetet. Ezek azok az osztatlan közös tulajdonú földek, ahol a tulajdonosok már kérték a patthelyzet megszüntetését. Bár az intézkedés az egész országra kiterjed, az eljárásokat előre meghatározott ütemekben indítják majd el.

A rendelet szerint a részaránytulajdon megszüntetéséről szóló eljárásban a tulajdonosok az egyezségi eljárás részeként javaslatot tehetnek a megosztás módjára. A tárca szerint jelentősen meggyorsítja az eljárást, hogy a tulajdonosok a jogi szolgáltató közreműködésével egyezséget köthetnek arról, milyen legyen a kiosztott földrészletek sorrendje. Ha pedig minden tulajdonos egyetért a közös tulajdon megszüntetésével, maguk dönthetnek a megosztásról. A rendelet kiterjed a tanya körüli földek önálló ingatlanná alakítására is, a részaránytulajdonnal bíró tanyatulajdonosok a tanyájuk mellett kapják meg a földjüket.

Forrás: MTI, hirado.hu

Fotók: likefestoon.com

Hírszerkesztő: Nagy László