"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Pályázati nagyüzem kezdődik a vidékfejlesztésben a következő hetekben

Pályázati nagyüzem kezdődik a vidékfejlesztésben a következő hetekben

Pályázati nagyüzem kezdődik a következő hetekben. A Vidékfejlesztési Pályázatok indulásával a 350 milliárd forintnyi keret mintegy 80 féle pályázat benyújtására ad lehetőséget – nyilatkozta Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke szeptember végén az MTI tudósítása szerint. Hogy pontosan mennyi is jut az idei évre, az nem egyértelmű, a Goodwill Consulting pályázati tanácsadó cég hivatalos infói szerint ugyanis az idei évre meghirdetett fejlesztési keretben 32 felhívás megjelentetését tervezik összesen 709,74 milliárd forint értékben.

A 2014 – 2020 közötti időszakban az Európai Unió költségvetésének 38 százalékát fordítja a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatására. Ebből a tortából Magyarországnak 13,061 milliárd eurónyi szelet jut. Az első pillér ráfordításai a közvetlen kifizetéseket és a piaci intézkedéseket segítik 8,916 milliárd euró erejéig, a második pillérben a Vidékfejlesztési Program szerepel, itt 4,145 milliárd euró elérhető összeggel.

Még ebben az évben kiírják az állattenyésztési, kertészeti pályázatokat, jönnek a vidéki településeket, térségeket segítő leader-programok, elindulnak az öntözésfejlesztési programok (az Európai Bizottság, szigorú feltételek mellett, de lehetőséget adott az öntözött területek növelését célzó új öntözési beruházások támogatására), jövő év elején pedig újra lesznek fiatal gazdálkodókat segítő pályázatok.

A pályázati rendszerben alapvető változásokat vezetnek be. Az első és legfontosabb, hogy a támogatások megszerzésének és felhasználásának feltételeit nem a jogcímrendeletek, hanem a www.palyazat.gov.hu honlapon meghirdetett pályázati felhívások határozzák meg. A támogatási kérelmet kizárólag a felhívásban meghatározott elektronikus alkalmazással lehet és kell elkészíteni és benyújtani. Erre az ügyfélkapun keresztül ugyanúgy lehetőség van, mint a palyazat.gov.hu felületen.

A Vidékfejlesztési program beruházási forrásainak 80 százalékát az új időszakban a kis és közepes vállalkozások, családi gazdaságok kaphatják.

-  tudásátadás, innováció  139 millió euró

Vidéki térségek  - rendelkezésre álló keret 690 millió euró

-    helyi infrastruktúra és szolgáltatásfejlesztés 283 millió euró

-    helyi gazdaságfejlesztés 215 millió euró

-    leader programok 192 millió forint

Erdőgazdálkodás – összesen 343 millió euró támogatási keret

-    környezetgazdálkodás 134 millió euró

-    beruházások 209 millió euró

Mezőgazdasági termelés és élelmiszer feldolgozás 2767 millió euró

Ide tartozik az állattenyésztés, kertészet, szántóföldi növénytermesztés élelmiszer feldolgozás és borászat is.

Néhány kiemelt terület: eszközbeszerzés, fiatal gazdák megerősítése, gépbeszerzés, de természetesen emellett még számos lehetőség nyitott lesz.

-    Minőségi rendszerek és termelői csoportok 118 millió euró

-    Kockázatkezelés és jövedelemstabilizálás 213 millió euró

-    Beruházások 1397 millió euró

-    Környezetgazdálkodás 1039 millió euró

A cél egy tudásalapú és innovatív mezőgazdaság létrehozása, ahol minőségi termékeket állítanak elő, magas hozzáadott értékkel. A kormány agrárpolitikája, vidékfejlesztési politikája a pályázatokon keresztül is előnyben részesíti a családi gazdaságokat. Kiemelt figyelmet kapnak a több lábon álló gazdaságok, akik például az állattenyésztés mellett belevágnának növénytermesztésbe is. A versenyképesség kialakítása, a munkaerő helyben tartása, a turisztikai lehetőségek fejlesztése kiemelt cél.

Forrás: piacesprofit.hu

Hírszerkesztő: Nagy László