"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Visszatértek a Pilisi erdőkbe a fekete gólyák

Visszatértek a Pilisi erdőkbe a fekete gólyák

A Magyarországon csak kis állományban fellelhető, fokozottan védett fekete gólya számára kiváló fészkelő helyül szolgáltak a pilisi erdők, ugyanis az – immár visszatérő vendégként látott – gólyapár az idei költési szezonra is a Pilisi Parkerdő területén telepedett le.

Tavaly nyáron számoltunk be az örömhírről, miszerint a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészete által kezelt területen fészket rakott fekete gólya pár sikeresen felnevelte három fiókáját, akik kirepültek a családi fészekből.

Az erdészet munkatársai örömmel tapasztalták, hogy a területhű pár nemrégiben visszatért és elfoglalta tavalyi fészkét. A fehér „rokonával” ellentétben életét nem az emberek szeme előtt élő, fokozottan védett fekete gólya kedvelt élőhelyei a nyugalmas vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek. (Érdekesség, hogy egy hónappal ezelőtt Gemencre is érkezett fekete gólya – a fészket webkamerán keresztül meg lehet tekinteni –, a pilisi visszatéréssel már a hűvösebb, hegyvidéki területet is megtisztelték a ritka madarak.)  

Az ember jelenlétét nem kedvelő, háborítatlan környezetet igénylő fekete gólya a megérkezés és a fiókák kikelése közötti, 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra, a költőpár nyugalmát így a már korábban kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával biztosítják. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően (előreláthatólag júliusban) újra jól fejlett és egészséges fiókák repülhetnek ki a fészekből és fedezhetik fel a Parkerdőn kívüli világot.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László