"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Pisztrángokat telepítettek a Gaja patakba a VADEX Zrt. segítségével

Pisztrángokat telepítettek a Gaja patakba a VADEX Zrt. segítségével

Kétszázötven, hároméves pisztrángot telepített az elmúlt napokban a Gaja-patakba a Magyarországi Pisztrángos Vizek és Pisztrángok Megmentéséért Alapítvány.

A halakat négyesével, ötösével, egymástól távolabb engedték a vízbe. A telepítést a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. által kezelt Gaja-völgyi Tájcentrumban kezdték. A kristálytiszta forrásvizet kedvelő pisztrángoknak az új élőhelyükre történő kijuttatásában a társaság munkatársai segítettek.

A hegyi patakjaink kis hányadában élnek jelenleg pisztrángok, sokkal kevesebben, mint amennyi arra alkalmas volna. Sok vízbõl az ember pusztította ki, másutt nincsenek meg a szaporodás feltételei, ezért az állomány fenntartásához folyamatos telepítésre volna szükség. A hegyi patakok rehabilitációját tíz éve vállalta fel az alapítvány, azóta telepít pisztrángokat. A halak meghonosításával az országban több helyen is próbálkoznak. A Gaja-patakba, amelynek vadregényes szurdokában a meder megőrizte eredeti jellegét, 2003-ban telepített először pisztrángot az alapítvány.

Forrás: feol.hu

Szerző: B. Kiss László

Fotók: B. Kiss László

Hírszerkesztő: Nagy László