"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Országos Kisvasutak Napját rendeztek Pörbölyön

Országos Kisvasutak Napját rendeztek Pörbölyön

Jó étvágyat kívánva nyitotta meg szombat délelőtt a pörbölyi Ökoturisztikai Központban Csonka Tibor vezérigazgató a a családi programként megszervezett Kisvasutak Napját és igen helyénvaló módon fogalmazott a Gemenc Zrt. vezetője.

A nagyszínpad közelében ugyanis csábító illatok lengedeztek, több bográcsban 80 kilónyi vaddisznó pörkölt főtt, ami számos egyéb lehetőség mellett is komoly vonzerőt jelentett. De egyéb finomságok is vártak a látogatókra. Negyedik alkalommal ünnepelték a kisvasutak napját, ezúttal a 100 éves múltra visszatekintő gemenci sínek közelében. Itt azonban megjelent a technika is, így a sűrített menetrend előnyei helyett a turisztikai központ gazdag kínálatát tesztelték meg érdeklődésükkel az ünneplők.

Ez arra is alkalmat adott, hogy az állami erdőgazdaság utóbbi években megvalósított, turisztikai célú beruházásainak eredményeivel ismerkedjenek a látogatók. Több százmillió forintos nagyságrendben költöttek idegenforgalmi infrastruktúrára, egyebek mellett a kerékpáros és a gyalogos turisták örömére.

Ugron Ákos Gábor, az FVM állami földekért felelős helyettes-államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: évente több mint 150 millió forintot költenek eredményükből az állami erdőgazdaságok  a kisvasutakra. Az állam azt várja el tőlük, hogy az igénybe vevők számára minél olcsóbban kínálják szolgáltatásukat. Magyarország 22 állami erődgazdaságából nyolc üzemeltet tizenegy erdei kisvasutat, több mint 160 kilométeren. Várhatóan jövőre a Börzsönyben egy újabb szakaszt adunk át. Van köztük napelemes és régi, gőzzel hajtott is – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A nap folyamán számos családi program, játék, előadás, fellépő, bemutató és kóstoló várt a vendégseregre.

Forrás: baon.hu

Szerző: Kubatovics Tamás

Fotók: baon.hu

Hírszerkesztő: Nagy László