2018. 08. 19. Ma Huba, Marián, Emília névnapja van. Pontos idő: 02:15
Ágazati, szakmai hírek

Súlyos a vadkár a Tündérkert-mozgalom pórszombati génbankjában | 2018-06-04

Veszélyben a legnagyobb kárpát-medencei gyümölcsészeti gyűjtemény

Vészharangot kongatott Kovács Gyula Magyar Örökség-díjas erdész, aki attól tart, hogy károsodhat, vagy akár tönkre is mehet a Kárpát-medence régi gyümölcsfáinak gyűjteménye. A télen ugyanis Pórszombaton vadak rongálták meg a felbecsülhetetlen értékű génbank fáit, és hiába próbálkozott több ízben is, nem lát esélyt arra, hogy a vadásztársaság legalább a jövőben alaposabban végezze a dolgát.

Kovács Gyula úgy tartja: minden nép, vagy közösség elsősorban saját öröksége által azonosítja be magát, és büszke arra, hogy sajátjának tekintheti és védheti a tradíciót. Az erdész évtizedekkel ezelőtt kezdte kutatni, majd gyűjteni térségünk gyümölcsészeti hagyományait.

Létrehozta Göcsej régi gyümölcsfajtáinak génbankját, aztán bővítette a gyűjteményt az Őrség, később Hetés anyagával. Mostanra az egész Kárpát-medence régi fajtáit összegyűjtötte. Hatalmas összefogással létrehozta a Tündérkert mozgalmat és a régi magyar gyümölcsfajták legnagyobb gyűjteményét.

A Pórszombat melletti Medes-hegyen 3000 mentett fajtát ültetett el, mára jelentős részük termőre fordult. A génbank fontosságáról annyit, hogy csak göcseji körtéből négyszáz régi fajtát őriznek, többet, mint amennyi az Európai Unió néhány országában összesen létezik.

Tavaly nyárig nem volt baj a vadakkal. Augusztusban azonban a környék addigi vadgazdálkodóját egy osztrák érdekeltségű vadásztársaság váltotta fel. Tájékoztatta őket arról, hogy a magyarság számára rendkívüli genetikai és kulturális érték van a területükön, sőt be is járta velük a ritka növényeknek otthont adó kerteket – magyarázta lapunknak Kovács Gyula.

De hiába, a terület új felelőse számára a vadgazdálkodás csupán a vadászatban merült ki. A vadlétszám hatalmasra duzzadt, és az új gazda semmit nem tett a vadkár megelőzéséért. Idén télen a gyűjteménynek otthont adó 11 kertből négyet súlyosan megrongáltak a vadak. Annak ellenére, hogy ők a kertek mindegyikét bekerítették, sőt, amennyire erejükből telt, egyedileg is védték a fákat.

A kertekben őrizték bizonyos fajták utolsó egyedeit is. Pusztulásukkal ezek a fajták végleg elvesztek a magyar örökség, a magyar pomológia számára. Egyik ilyen fajta a Porhanyós rétesalma volt – nyaranta 2-3 hónapig érett –, és a gasztronómiai hagyomány szerint még az is meg bírta enni, akinek foga sem volt.

Vagy a Pünkösd királya, amelyet őseink a tavaszvégen vettek elő az eltárolt búzából, és amelyik az egyik legtartósabb magyar almafajta lehetett, hiszen éréstől érésig épségben megmaradt.

Kovács Gyula tájékoztatta a vadásztársaság helyi képviselőjét arról, hogy a vadkár felbecsülhetetlen értékű anyagot semmisített meg, a válaszuk az volt, hogy ami fölbecsülhetetlen, azt nem is lehet felbecsülni. Azaz nincs értéke. Az első vadkárbecslésen a cég hivatalos képviselője nem vett részt.

Az osztrák tulajdonosnak, a vadgazdálkodónak az a célja, hogy minél több vadat koncentráljon a területre, azaz hogy minél jobb eredményeket produkáljanak a vadászatokon. A föld jelentős része az ő tulajdona, a saját birtokát bekerítette, a helyi lakosság területei viszont védtelenek.

Az óriási vadlétszám maholnap nemcsak a gyümölcsfagyűjteményt rombolja le, hanem a helyi emberek gazdálkodását is lehetetlenné teszi. A fák nagy része mostanra termőre fordult, rövidesen itt a gyümölcsérés ideje, a friss termés megint odavonzza majd a vadakat, ami Kovács Gyula szerint azt jelenti, hogy a pótolhatatlan génbanki gyűjtemény jelentős részét elpusztítják.

Az osztrák gazda helyi képviselője a kárra reagálva felajánlotta: adnak vadhálót vagy csirkehálót, védjék meg egyedileg a fákat. Ez azonban, mondja Kovács Gyula, nem megoldás, 3000 fajtát őriznek, egy ekkora gyűjteményt ily módon nem lehet megóvni a vadaktól. Hiszen ha bekerítenek egy fát, az azt is jelenti, hogy odavonzzák a rágcsálókat. A háló mögé azonban sem a macska, sem a róka, sem más ragadozó nem tud bemenni, így tulajdonképpen minden egér, pocok védve van tőlük.

Kovács Gyula szerint a kár felbecsülése semmit nem jelent. Hisz mennyit ér egy elpusztított fa? 800 forintot, mint a faiskolában? Vagy 1800-at? És vajon hány forintot ér a magyar örökség utolsó, megsemmisült példánya, amelyhez recept­jeink, történeteink, meséink fűződnek? Ha a magyar örökségnek van ára, akkor tulajdonképpen minket is el lehet adni. Meg kell óvnunk az örökségünket, ehhez azonban az új tulajdonoséknak másként kellene gazdálkodniuk.

A szakhatóságoknak az is feladatuk, hogy ezeket a dolgokat megakadályozzák, illetve jó mederbe tereljék. A régi gyümölcsfák gyűjteményének megőrzése nem politikai, hanem morális kérdése az országnak, a magyarságnak.

Megkerestük a terület vadgazdálkodásáért felelős osztrák céget, s az iránt érdeklődtünk, mit tervez a régi magyar gyümölcsfákban okozott vadkárok megelőzése érdekében. A társaság egyik képviselője azt mondta, utánanéz a történteknek, s rövidesen felveszi a kapcsolatot Kováccsal.

Időközben azonban Kovács jelezte a problémát a hatóságoknak, a Zala megyei kormányhivatal pedig vizsgálatot rendelt el, amit várhatóan a napokban elkezdenek.

Súlyos a vadkár a Tündérkert-mozgalom pórszombati génbankjában
Forrás: zaol.hu
Szerző: G. Juhász Judit
Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást

Segíti a magyar kormány a görögországi erdőtűz utáni helyreállítást | 2018-08-14

2 millió forintos támogatás erdészeti szaporítóanyagra


Elhunyt Kóthy István

Elhunyt Kóthy István | 2018-08-09

Gyászhír


Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI

Kutatói munkakörbe keres munkatársat a NAIK ERTI | 2018-08-02

Álláslehetőség az Erdővédelmi Osztályon


Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben

Közösségi munkával újítják fel a Makovecz-kilátót a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-31

A Makovecz Imre Alapítvány és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése


Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon

Száz éve fejezték be az Olasz-kaput a Bükk-fennsíkon | 2018-07-29

A sziklaszoros áttörésének évfordulóján tartott ünnepséget az Egererdő Zrt.
Imperial22 futárszolgálat