"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ragadozógazdálkodás a Dél-Dunántúlon - fókuszban az aranysakál

Ragadozógazdálkodás a Dél-Dunántúlon - fókuszban az aranysakál

A ragadozógazdálkodással kapcsolatos alapelvekről és lehetőségekről, az aranysakál megfigyelésének tapasztalatairól tartott tudományos ülést az MTA Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2014. április 22-én a Kaposvári Egyetemen.

Dr. Lanszki József PhD és Dr. Heltai Miklós PhD Ragadozógazdálkodás, alapelvek és lehetőségek című vitaindító előadását követően Ács Kornél, Dr. Lanszki József PhD és Kurys Anita Az aranysakál állománysűrűségének és táplálkozásvizsgálatának tapasztalatai Lábod környékén valamint Horváth Zoltán Aranysakál megfigyelések, különös tekintettel a fotócsapdázásra című vetített korreferátuma hangzott el.

A tudományos ülésen a munkabizottság tagjai megállapították: az aranysakál elterjedésére és táplálkozási szokásaira vonatkozó kutatások nagyon jó és alapos kiindulási adatsort szolgáltatnak az aranysakál populációdinamikai vizsgálataihoz. Az előadásokból látható, hogy az az elterjedési területén nagyon változatos táplálkozási szokásokat mutat, főleg a rendelkezésre álló táplálék függvényében. A szakemberek a további kutatások módszertanának helyes megválasztását szorgalmazzák - kiemelt figyelmet fordítva a megfelelő időszak meghatározására -, melynek révén olyan objektív kutatási eredményekre juthatunk, amelyek fényt deríthetnek a ragadozófajok közötti táplálékfelosztásra, a táplálkozási szokások megváltozására, a faj természetes létszámszabályozására, vagy a mesterséges létszámszabályozás szükségességére és annak mértékére.

Forrás: SEFAG Zrt., MECSEKERDŐ Zrt.

Fotók: SEFAG Zrt., MECSEKERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László