"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Hagyományteremtő erdészverseny Ravazdon

Hagyományteremtő erdészverseny Ravazdon

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. először rendezett versenyt hagyományteremtő jelleggel kerületvezető- és beosztott erdészei számára. Április 7-én a Ravazdi Erdészet területén gyűltek össze a társaság erdészei, hogy összemérjék tudásukat.

A verseny első versenyszáma egy teszt volt, amelyet mindenki egyszerre írt meg. Ezután kezdődtek a terepi feladatok. A jelölés feladat két parcellájába és a trófeabírálat helyszínére a kifüggesztett sorrendben mehettek a versenyzők.

Az első helyszínen egy hagyományos gyérítésben a kivágandó fák kiválasztása (TKGY) volt a feladat. A jelölés része volt a fatérfogat becslése is, amely a parcella törzseiből a versenyző által kivágandónak minősített törzsek hektárra vetített összes fatérfogatának becslését jelentette.

A második kijelölt területen a törzsek bontóvágás során történő minősítését kellett elvégezni, ahol azt kellett eldönteni, hogy az egyes számozott törzsek kivágandóak-e? E feladatok célja az volt, hogy megállapítsa, a versenyző mennyire van tisztában az általa végzett jelölés fontosságával, a kivágásra ítélt fák hektáronkénti összes térfogatával.

A vadászat témaköre sem maradhatott ki a versenyből. A kihelyezett trófeákat lőtávolból, távcsővel megtekintve kellett elbírálni, és megbecsülni a trófea méretét, továbbá a távolságát is. A trófeákról még az elejthetőséget is meg kellett állapítani.

A verseny jó hangulatban telt a napos, meleg időben. Amíg vártak a résztvevők az eredményre, addig közös bejárás során átbeszélték a bíráló bizottság által tett megállapításokat, amelyek a kiértékelés alapjául szolgáltak. Az elemző program összevetette ezeket az adatokat az erdészek általi jelöléssel, így generálva a pontokat. Csekély hibának minősült, ha a segítőfákat is kitermelendőnek jelölte a versenyző, amennyiben valamelyik javafát is vághatónak ítélte, az nagy vétségnek számított.

A bejárás után pedig következett a várva várt eredményhirdetés. A díjazottak az üveg plakett mellett, ajándékutalványt is kaptak jutalmul. Első helyezett Dénes Tibor lett a Ravazdi Erdészettől, második helyen végzett Kőhegyi Ernő, a Jánossomorjai Erdészet dolgozója, harmadik helyezett Pozsgai Gábor lett, a Győri Erdészettől.

Hagyományteremtő jelleggel megrendezett versenynek jövőre folytatása következik egy másik erdészet területén. Gratulálunk az összes résztvevőnek, akik nagyon szépen helytálltak!

Forrás: KAEG Zrt.

Szerző: Szilágyi Annamária

Fotók: Szilágyi Annamária

Hírszerkesztő: Nagy László