"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Dr. Borovics Attila vehette át az idei Rimler Pál emlékérmet

Dr. Borovics Attila vehette át az idei Rimler Pál emlékérmet

2015. október 3-án Budapesten tartotta éves nagyrendezvényét a Magánerdő Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), ahol a korábbi évek hagyományának megfelelően idén is átadták a Rimler Pál emlékérmet. A MEGOSZ elnöksége 2004-ben alapította a díjat, amelyet évente egy alkalommal adományoz a magánerdő gazdálkodás fejlesztése terén kifejtett rendkívüli érdemek elismeréseként. A kitüntetést 2015-ben Dr. Borovics Attila a NAIK ERTI intézetigazgatója vehette át, Luzsi Józseftől a MEGOSZ elnökétől. Az alábbiakban a kitüntetés átadásakor elhangzott méltatásból idézünk.

Borovics Attila részt vesz az ültetvényes gazdálkodásban meghatározó nemesnyár és akác fajtaelőállító nemesítésében, ültetvénylétesítési technológiák kidolgozásában és az ezzel kapcsolatban elért eredmények széles körű bemutatásában. A rövid vágásfordulóval és sarjaztatással kezelt energetikai faültetvények, valamint a minőségi iparifa ültetvények hazai bevezetésében és legjobb hazai gyakorlatok megalapozásában, elterjesztésében meghatározó szerepet vállalt. Ezzel összefüggésben az Intézet sárvári központi épület energiahatékony felújítása lehetőséget teremtett a teljes biomassza alapú fűtési rendszer bemutatására az alapanyag termelésétől a teljes technológiai sor és tényleges hőtermelés bemutatásáig. Irányításával elkészült a Kámoni Arborétum teljes növényi és turisztikai célú rekonstrukciója. Az elmúlt években több tucat hazai és nemzetközi tudományos program elnyerésében játszott szerepet, megteremtve egy sor erdőket érintő téma vitelének finanszírozási, szakmai és személyi hátterét.

A szakmai pályafutása során mindenkor kiemelten foglalkozott a gyakorlatba bevezethető eredményeket hozó kutatásokkal, ezen belül is megkülönböztetett figyelemmel fordult a magyar magánerdő gazdálkodás problémái felé. Korán felismerte azt, hogy a magyar magánerdők problémáira adott tudományos igényű válaszok nemcsak a mindennapi gyakorlati erdőgazdálkodást könnyítik meg, de az elért eredmények minél szélesebb körű ismertetésével és publikálásával a döntéshozói kör figyelme is ráirányítható a felmerülő problémák megoldására. Ennek érdekében, irányítása alatt az Erdészeti Tudományos Intézet számos közös kutatási projektet indított, vitt végig sikeresen és folytat ma is a magánerdő gazdálkodás erre nyitott szakembereivel, vállalkozóival, cégeivel. Az országos méretű kutatási feladatokban kiemelt partnerként kezelték a MEGOSZ-t és együttműködésünk példaértékű volt akár a tesztüzem-hálózattal, akár az erdőrészlet szintű felmérésekkel, a gazdálkodói elemzésekkel kapcsolatos feladatokra gondolunk. Dr. Borovics Attila vezetői elképzeléseinek köszönhető az is, hogy a magyar erdészeti kutatás talán még sohasem állt olyan közel a gyakorlathoz, mint napjainkban. Tudatosan gyűjti maga köré azokat a kutatókat, szakembereket, akik nyitottak a gyakorlatorientált kutatás-fejlesztések irányába.

Munkássága elismeréseként, az erdészeti kutatás és a magánerdő gazdálkodás kapcsolatrendszerének és együttműködésének megerősítéséért adományozta a MEGOSZ vezetősége Dr. Borovics Attila számára  a Rimler Pál emlékérmet.

Forrás: MEGOSZ

Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László