"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fennállásának 130. éves jubileumát ünnepelte a Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola

Fennállásának 130. éves jubileumát ünnepelte a Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola

Kétnapos programsorozattal ünnepelte fennállásának 130 éves évfordulóját a Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium. Táblaavatással, faültetéssel és jubileumi ünnepséggel emlékeztünk az iskola múltjára, emblematikus alakjaira. Október 21-én névadónk, Roth Gyula szülőházánál helyeztük el az emlékezés koszorúját, majd dr. Tuskó László, egykori igazgatónk emléktáblájának folytattuk ünnepségünket, aki a soproni működés első 30 évében 1950-1980 között volt iskolánk igazgatója.

Október 22-én reggel chernelházi Chernel István emléktábláját avattuk fel – születésének 150. évfordulóján – aki az egykori Bencés Gimnázium diákjaként iskolánk épületében tanult.

A történelmi erdésziskolák tiszteletére emlékfákat ültettünk a Frankenburg és Vörösmarty utca sarkán lévő szoborparkban. Andrésiné Ambrus Ildikó igazgató asszony az ásotthalmi Bedő Albert Szakközépiskolát, Hoczek László igazgató pedig a soproni Roth Gyula Szakközépiskolát képviselte.

Hoczek László igazgató a Gyermek- és Ifjúsági Központban megrendezett jubileumi ünnepségen áttekintette az iskola 130 éves történetét. „Aki a múltját nem tiszteli, annak jövője sincs” – hangoztatta, utalva az elmúlt 130 év eredményeire, kiemelkedő oktatóira és az évtizedeken átívelő, stabil nevelési elvekre. Mint mondta: az iskola rangját emeli, hogy nem csak a szakmai képzésben ér el kiemelkedő eredményeket, hanem konzervatív nevelési elveket vall. Hivatástudatra, emberségre, kulturált viselkedésre neveljük a diákokat. A Roth iskola neve még ma is jól hangzó ajánlólevél, a családok ezért is adják generációkon át Sopronba tanulni gyermekeiket. Hoczek László egyben reményét fejezte ki, hogy újonnan kinevezett igazgatóként méltó utódja lehet elődeinek, melyhez a kiváló tanári kollektíva támogatását kérte.

A gálaműsoron Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztérium nevében köszöntette a 130 éves intézmény oktatóit és diákjait. Egyben örömét fejezte ki, hogy szeptembertől a patinás iskola is a minisztériumhoz került, egyedi értékeivel gazdagítva az állami intézmények körét.

Dömötör Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium szakképzési osztályának vezetője oklevelet adott át Hoczek László igazgató úrnak az iskola erdészeti és faipari szakképzésben betöltött szerepéért.

A jubileumi ünnepségen átadták a 2015. évi Dr. Tuskó László díjakat is. A tanulók közül Mózer Gergely az EuroSkills versenyen épületasztalos kategóriában elért Európa bajnoki eredményéért, a WorldSkill kiválósági érméért érdemelte ki a kitüntetést. Vid Viktor Gedeon az OSZTV Erdésztechnikus kategóriájának 1. helyezéséért, illetve az országos gyakorlati verseny 1. helyezéséért kapta meg az elismerést.

A tanárok közül Dr. Rónai Ferenc, iskolánk nyugdíjba vonult igazgatója – aki 1990-2015. között vezette az intézményt – kapta a rangos kitüntetést.

Forrás: Roth Gyula SZKI

Fotók: Roth Gyula SZKI

Hírszerkesztő: Nagy László